Отличиха българско приложение за превод на жестомимичен език

Наградата на стойност 10 000 лева е от Мтел, а с парите ще се финансира реализацията на проекта

Отличиха българско приложение за превод на жестомимичен език
828 ~ 2 мин. четене

Мтел награди с 10 000 лева най-иновативния проект, създаден по повод 10 години членство на България в Европейския съюз. Със сумата телекомът ще финансира реализирането на проекта на екип „Призма“, който цели разработването на приложение за директен превод на заснет текст към жестомимичен език.

Победителите бяха определени от жури, състоящо се от мениджъри и предприемачи, сред които и Илияна Захариева – директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел.

Приложението на екип „Призма“ ще предлага още възможности за превод от жестомимичен език към текст и обучения по жестомимичен език. Тъй като жестомимичните езици са различни в различните държави, състезателите са добавили и възможност за превод на текст от един език към различен жестомимичен език.

Победителите извоюваха първото място в конкуренция с над 350 участници и 49 отбора от София, Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив, Добрич, Каварна, Стара Загора, Перник и други. По време на форума Мтел отличи и още един проект за добро представяне – този на отбора „Джам врата – врата джам“. Негови автори бяха четирима 16-годишни ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ София. Те разработиха интернет платформа за проблеми в градската среда в София и възможности за решаването им както от общината, така и от гражданите.

„Ние в Мтел като технологична и иновативна компания знаем колко ценни са добрите идеи, но и колко трудна е тяхната реализация“, заяви Илияна Захариева. „Затова и решихме да подкрепим най-добрите проекти от този хакатон, за да могат те да станат реалност и да спомогнат да живеем в една модерна и европейска страна.“

Идеите на младежите се родиха по време на 24 часовия #BG10xEU Хакатон със съорганизатори Столична община, Представителството на Европейската комисия в България и Асоциацията за развитие на София. Студентите представиха свои разработки, целящи да намерят решения на проблеми, които ни очакват през следващите 10 години. Основните теми, в които бяха съсредоточени усилията им бяха образованието и екологичната устойчивост.

Подкрепи Economic.bg