Концесията на Летище Пловдив пак се отлага

Това е петият път, в който държавата удължава сроковете в опит да намери концесионер

Концесията на Летище Пловдив пак се отлага

Снимка: Wikipedia

980 ~ 1 мин. четене

Срокът за подаване на оферти за избор на концесионер на Летище Пловдив се променя за пореден път. Този път се дава допълнителен месец и така вместо до 25 февруари, кандидатите ще имат време до 14:30 ч на 24 март да подават оферти, става ясно от съобщение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Това е петото поредно удължаване на процедурата, която стартира преди година, през февруари 2020 г. Първият срок изтече през април 2020 г., вторият през юли, третият в края на ноември, а четвъртият изтича след два дни – на 25 февруари. В съобщението на транспортното министерство не се посочва конкретна причина за поредното удължаване, но вероятно това е липсата на кандидати.

През лятото на 2018 г. Летище Пловдив беше близо до намирането на концесионер. За него се състезаваха китайската HNA Airport Group и пловдивското обединение между „Тракия икономическа зона“ и транспортната компания ПИМК. Китайската оферта беше за 79 млн. евро, което ги постави преди българското инвестиционно предложение за 65.5 млн. евро.

Китайците обаче се отказаха от подписване на договор, а до такъв с втория кандидат не се стигна, тъй като от министерството на транспорта обявиха, че има прекалено голяма разлика в офертата му спрямо първия кандидат и процедурата беше прекратена през октомври 2018 г.

Коментари: 0