„Аркад“ и „Бонати“ искат да строят и газовата връзка със Сърбия

Оферти са подали общо 11 обединения със солидно руско участие

„Аркад“ и „Бонати“ искат да строят и газовата връзка със Сърбия

Снимка: Архив

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Държавният „Булгартрансгаз“ е получил общо 11 оферти в търга за доставка на оборудване и изграждане на българската част от междусистемния газопровод със Сърбия. В тях се забелязват познати в страната компании, предимно в строителния бранш и солидно руско участие. В поръчката, на стойност 143.6 млн. лв., са се включили девет обединения с българско участие и саудитската „Аркад“, която е строител на „Балкански поток“ заедно с италианската "Бонати" (Bonatti), която сега е подала отделна оферта.

Оферти са подали ДЗЗД „ЧИС ГАЗ – КЛИМАТРОНИК“, ДЗЗД "ИНТЕРНЕШЪНАЛ ГАЗ", което обединява българската „Главбулгарстой“ и „Главболгарстрой Интернешънал“ – компанията участва в строежа на две компресорни станции по „Балкански поток“ в консорциум с германската Ferrostaal.

Друго обединение е ДЗЗД „Кенпайп БГ“, която през 2019 г. спечели поръчка за подмяна на магистрален газопровод с обща дължина 45 км в областите Плевен и Ловеч.

В търга участва и „Атоменергоремонт“, заради жалба, на която беше спиран търга за „Балкански поток“. Тя ся явява в обединение с „Рапид Билд“ ДОО, Северна Македония и „Хабау ППС Пайплайн Системс“ ООД, Република Румъния.

Оферти са подали някои от дружествата, които участват като подизпълнители на „Аркад“ в строежа на „Балкански поток“. Фирмата от Беларус "Белтрубопроводстрой" се явява с „Интерпром“. Следващото обединение, подало оферта, е между „Европроект билдинг“, „Трейшън строй“ и руската ПО "Трансгаз".

Друг консорциум е „Айбиес-Интергаз“, в който влизат „Глобал Кънстръкшън“ и руската ЗАО "Алвора“.

Познати компании участват и в обединението „ИнтерСиПиВи Консорциум“ – „Си Пи Дивелъпмънт СА – Клон България КЧТ“ и турската „Вемак“, която също е подизпълнител на „Балкански поток“.

В последното обединение влиза „Джи Пи Груп“ с „Грома холд“ и „Чемо Ахарон“.

„Булгартрансгаз“ все още не е определил датата, на която ще бъдат отворени ценови оферти.

Дължината на интерконектора на българска земя е 62 километра.

Коментари: 0