Индия може да е вторият важен производител на ваксини след САЩ

Страната бе най-големият износител на ваксини преди пандемията

Индия може да е вторият важен производител на ваксини след САЩ

Снимка: Unsplash

Индия може да стане вторият най-голям производител на ваксини срещу коронавирус в света, а анализатори смятат, че страната има капацитета да произвежда дози както за собственото си население, така и за други развиващи се страни.

Повечето ваксини в света през годините идват от Индия. Още преди COVID-19, южноазиатската държава произвежда до около 60% от този тип фармацевтични продукти в света, при това на относително ниска цена.

Индия е била център за производство на ваксини ... дори преди пандемията и трябва да бъде стратегически партньор в глобалната ваксинация срещу COVID-19“, пишат анализатори от JPMorgan в доклад миналия месец.

Консултантската компания Deloitte прогнозира, че тази година Индия ще бъде на второ място след САЩ по производство на ваксини срещу коронавирус. PS Easwaran, партньор на Deloitteee, заявява, че през 2021 г. в страната могат да бъдат направени повече от 3.5 милиарда дози срещу COVID-19, в сравнение с около 4 милиарда в САЩ.

Освен това компаниите в Индия в момента увеличават производството, за да отговорят на търсенето.

„Увеличаваме капацитета си, за да доставим 700 милиона дози от нашата интрамускулна ваксина COVAXIN“, казва индийската фирма Bharat Biotech, която разработи продукт срещу коронавирус заедно с държавния Индийски съвет за медицински изследвания.

Ваксината Covaxin беше одобрена за спешна употреба в Индия, но се появиха много противоречия и критики, че липсва прозрачност при пускането й, както и че няма публикувани достатъчно данни за ефективността й.

Индийски ваксини, подходящи за развиващия се свят

Друга ваксина, известна като Covishield в Индия, разработена съвместно от AstraZeneca и Оксфордския университет, също получи спешно одобрение в страната. Произвежда се на местно ниво от Института за серум в Индия (SII).

Според Reuters институтът произвежда 50 милиона дози от ваксината Covishield месечно и планира да увеличи капацитета си до 100 милиона дози месечно до март.

Други индийски компании се съгласиха да произвеждат ваксини за разработчици като Руския фонд за директни инвестиции и американската фирма Johnson & Johnson. Те обаче не са одобрени за употреба все още.

„Наличният капацитет дава възможност да си партнираме като производители с одобрени разработчици на ваксини, за да отговорим на нуждите от доставки, особено за индийския пазар и други (развиващите се пазари)“, се казва в доклада на JPMorgan.

Индийските ваксини вероятно ще бъдат по-подходящи за развиващите се страни, според Сринат Реди, президент на Фондацията за обществено здраве в Индия.

Някои от водещите ваксини в момента, като тези от Pfizer/BioNTech и Moderna, са базирани на технологията на информационната РНК (mRNA), която използва генетичен материал, за да задейства в тялото собствен процес за борба с инфекцията.

„Тези ваксини имат строги изисквания за съхранение и транспортиране при много ниски температури, които ще бъдат трудни за постигане или дори извън сферата на възможностите за повечето здравни системи“, казва Реди.

Ваксините, произведени в Индия, са по-лесни за транспортиране и по-евтини, което поставя страната в по-добро положение от САЩ и Европа, когато става въпрос за задоволяване на търсенето в развиващия се свят“, допълва той.

Индийският „доказан рекорд“

Огромният производствен капацитет на Индия дава увереност на анализаторите, че страната може да предоставя ваксини на други държави. Ню Делхи се ангажира да изпраща такива до съседните си страни и вече са били доставени 15.6 милиона дози на 17 държави, според Reuters. 

„Производствените възможности на Индия са достатъчни, за да отговорят на вътрешното търсене“, казва Ниси Соломон, старши научен сътрудник в Центъра за изследване на публичната политика (CPPR). „Индия ще трябва да увеличи производството, за да отговори и на международното търсене“, заявява тя и добавя, че страната следи първо вътрешните си нужди, преди да вземе решение за износ.

От Bharat Biotech заявяват, че са напълно готови да посрещат както нуждите на Индия, така и на други държави.

Предизвикателство за съхранение и разпространение на ваксини

Въпреки това ще има предизвикателства, тъй като страната се стреми да задоволи търсенето на ваксини в Индия и извън нея. Капиталовият анализатор Абишек Шарма от Jefferies смята, че разпространението на ваксини в страната е бавно.

Дори при предположението, че темпът на ваксинациите ще се увеличи, Шарма изчислява, че само 22% от 1.38 милиарда население на Индия могат да бъдат ваксинирани за една година. Това е приблизително броят на хората, които Индия иска да ваксинира до юли или август.

Доставките на ваксини не са толкова голям проблем, колкото съхранението, разпространението и приемането на ваксини“, казва Соломон от Центъра за изследване на публичната политика (CPPR).

„Индия няма капацитет да съхранява и разпространява в толкова голям мащаб“, казва тя и добавя, че страната трябва „стратегически“ да избере ваксини, които не трябва да се съхраняват при екстремни температури.

Ваксините, които Индия в момента произвежда, изискват нормално охлаждане. За сравнение тази на Pfizer/BioNTech изисква съхранение при изключително ниски температури от минус 70 градуса по Целзий, а на Moderna – при минус 20 градуса по Целзий.

„Истинското предизвикателство“ е в огромният брой хора, които трябва да бъдат ваксинирани, казва Реди от Фондацията за обществено здраве в Индия.

„За първи път се провежда програма за имунизация на възрастни в такъв безпрецедентен мащаб“, добавя той. Реди заявява, че имунизациите обикновено се фокусират върху ваксинирането на деца и майки, а логистичната мрежа може да не е подготвена за цели популации.

Коментари: 0