Безпрецедентен отлив на чуждестранни работници от Острова през 2020 г.

Не е ясно дали напусналите страната ще се върнат в нея след края на пандемията

Безпрецедентен отлив на чуждестранни работници от Острова през 2020 г.

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Близо един милион чужденци са напуснали Великобритания през миналата година заради COVID-19. Това изглежда е най-големият регистриран нетен отлив на работещи, според данните на Службата за национална статистика (ONS), цитирани от Reuters.

Според изчисленията през последните три месеца на 2020 г. Обединеното кралство регистрира 795 000 работещи чужденци по-малко, отколкото година по-рано, както и близо милион по-малко жители, родени в чужбина, на възраст над 16 години.

В рамките на Европа Великобритания регистрира най-голям брой починали заради COVID-19 и понесе най-сериозен икономически удар от коронавирусната пандемия. Особено тежко са засегнати някои сектори, в които по-рано работеха голям брой чужденци, например хотелиерството.

Проучването не цели да обхване миграционните потоци, а наличието на пандемия означава, че телефонните обаждания са заменили интервютата от врата на врата на ONS. Това означава, че е по-трудно да се разбере дали намаленият брой на респондентите, родени в чужбина, отразява промяна в извадката или е основа динамика.

Въпреки това Джонатан Портъс, професор по икономика и публична политика в King’s College в Лондон и бивш главен икономист в Британския департамент за работа и пенсии, заяви, че може да се заключи, че е имало масова миграция.

„Не се съмнявам, че е имало отлив на хора, който е безпрецедентен в най-новата история“, споделя той пред Reuters. Професорът допълва, че е трудно да се разбере дали работещите чужденци ще се върнат след края на пандемията или ще намерят реализация в собствените си страни.

Родените в ЕС работници представляват по-голямата част от напусналите Великобритания през изминалата година, показват данните на ONS.

Междувременно днес службата представи данни за общата безработица в страната, която достига петгодишен връх. От октомври до декември 1.74 млн. души са останали без работа, което е с 454 000 повече спрямо същото тримесечие на 2019 г.

Коментари: 0