COVID изхвърли 1.7 млн. души от пазара на труда във Великобритания

Борис Джонсън обяви план за „еднопосочен път към свободата“, който стартира на 8 март

COVID изхвърли 1.7 млн. души от пазара на труда във Великобритания

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Нивото на безработица във Великобритания се е увеличило до 5.1% през трите месеца до декември, показват данните от Службата за национална статистика (ONS), цитирани от BBC. От октомври до декември 1.74 млн. души са останали без работа, което е с 454 000 повече спрямо същото тримесечие на 2019 г.

Данните от службата показват, че най-потърпевши са тези на възраст под 25 години, тъй като основно те работят в ресторантите, баровете и търговските центрове, които правителството затвори в опит да спре разпространението на COVID-19.

Скоро обаче се очаква преобръщане на тенденцията, поне според прогнозите в доклада на британската агенция Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). Нейният анализ за пазара сочи, че повече от половината работодатели във Великобритания възнамеряват да наемат персонал през следващите три месеца.

Великобритания е сред най-засегнатите от пандемията държави и властите са взели редица мерки за спасяването на икономиката. Финансовият министър Риши Сунак увери, че правителството ще продължава да подкрепя фирмите, които са засегнати от ограничителните мерки и че „не е време да се прекъсва връзката“.

Вчера премиерът Борис Джонсън обяви, че страната ще започне поетапно да разхлабва социалните ограничения и да се връща към т.нар. „нормално ежедневие“. На пресконференция късно снощи той заяви, че планът е „еднопосочен път към свободата“, а стадният имунитет, постигнат чрез ваксинацията, ще изведе Великобритания от кризата.

Планът за облекчаване на режима в страната се състои от няколко стъпки и предвижда да бъдат премахнати всички социални ограничения до 21 юни, ако се следва стриктно и няма „шокови ситуации“.

Той предвижда: 

  • От 8 март всички училища да се отворят и да бъде разрешено използването на спортни съоръжения на открито. Ще бъде позволено на хората да се разхождат свободно и в паркове и еко пътеки.
  • От 29 март ще бъдат разрешени събирания на открито или на шест души, или на две домакинства. Това обаче трябва да се случва в частни градини. Спортните съоръжения на открито, като тенис или баскетболни игрища ще се отворят отново. Ще се възобновят и груповите активности.
  • От 12 април ще отворят някои основни сектори от икономиката: Фризьорски салони, спортни зали, несъществени магазини и  обществените сгради; Зоопаркове, тематични паркове, бирени градини и места за бързо хранене; Фитнес залите и спа центровете; Къщи за гости и къмпинг места.
  • От 17 май ще бъде позволено на две домакинства да се смесват в домовете си. Ще отпадне и правилото за „шестима“ на открито и закрито, което ще бъде заменено с ограничение от до 30 души. Кината, музеите и хотелите също ще отворят врати, а провеждането на спортните събития и представления също се възобновява.
  • От 21 юни ще бъдат премахнати всички ограничителни мерки за социална дистанция. Ресторантите, баровете и нощните заведения отново ще отворят.  

Относно международните ограничения за пътуване, Джонсън обяви, че темата е „чувствителна и изисква още време“, за да бъде взето решение. Повече яснота се очаква до 12 април.

Коментари: 0