Отсрочка на заемите ще даде глътка въздух на британския бизнес

Около 1.4 млн. фирми ще могат да се възползват от възможността да отложат плащанията си

Отсрочка на заемите ще даде глътка въздух на британския бизнес

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак заяви, че малките фирми ще получат отсрочка в изплащането на заемите, които са взели в началото на пандемията, предава BBC. Според сега действащите разпоредби задълженията трябва да се погасят в 6-годишен срок, а с новите правила периодът се удължава с четири години.

 „Чрез промените се дава възможност на компаниите да удължат срока на заемите си от шест до десет години в рамките на инициативата „Плащай, докато растеш“. Ще помогнем на около 1.4 млн. фирми да забавят плащанията си, след като им предоставим този допълнителен период“, заяви Сунак.

Той поясни, че ситуацията изисква спешни действия, за да се предотврати закриването на стотици бизнеси. Според Сунак продължаващата блокада във Великобритания обезверява фирмите, въпреки че ваксинационната кампания върви добре.

Общо около 45 млрд. паунда са заетите средства от засегнатите фирми. Отпуснатите кредити са в размер на до 50 000 паунда. Съгласно съществуващите разпоредби фирмите получават безлихвен заем само за първата година, а след това се начислява лихва.  

Според новите договорености бизнесите ще могат да:

  • Удължат периода на погасяване;
  • Изплащат само лихвата в продължение на 6 месеца, ако нямат възможност за погасяване на останалата сума, с опцията това условие да се използва до три пъти през целия период на заема;
  • Сложат изцяло на пауза изплащанията за до шест месеца.

„Бизнесът продължава да усеща затруднения, въпреки че бяха отпуснати редица държавни стимули към тях. Решени сме да им помогнем и да преминем през кризата заедно“, каза още Сунак.

Коментари: 0