Папа Франциск: България се отличава като мост между Изтока и Запада

Той обърна внимание на демографския проблем в страната

Папа Франциск: България се отличава като мост между Изтока и Запада

Снимка: БТА

2171 ~ 3 мин. четене
България винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада. Това заяви папа Франциск в изказването си след срещата с президента Румен Радев. За пореден път той призова за мир, взаимно опознаване, братство между хората и съжителство. 

„Радвам се, че се намирам в България - място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток”, каза светият отец, който определи страната ни като земя с древни християнски корени, стимулиращи естественото желание за среща и обмен както в региона, така и в международната общност. „Тук на многообразието се гледа като на богатство, а не като повод за конфликт“, смята папа Франциск, който призова още: „да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българският народ”. 

Той обърна внимание на демографския проблем и последиците от емиграцията на над 2 млн. българи в чужбина през последните десетилетия. 

„В същото време страната, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима – а именно демографска, спуснала се като ледена завеса в голяма част от Европа, като последица от намаляването на доверието в бъдещето. Спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението, произтичащо от опитите да се преминат нейните граници от хора, търсещи спасение от войни и конфликти или от бедност, стремящи се да достигнат до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище“, коментира в словото си папата.

Той изтъкна, че е запознат с ангажимента на българските управляващи да създадат условия за младите да останат тук. „Бих искал да ви окуража да продължите по този път, да положите всички усилия за създаване на благоприятни условия, така че младите хора да могат да вложат техните свежи сили и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в родината възможности за достоен живот. Именно на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа - да останете с отворени очи, сърце и протегната ръка към тези, които чукат на вашите порти“, каза папа Франциск.

„Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Развитието, включително икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признаването и оценяването на тази специфична характеристика. Нека тази земя, обградена от величествената река Дунав и от бреговете на Черно море, стане благотворна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и притежаваща стабилни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще. Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива“, каза в заключение папа Франциск.

Папата е убеден, че „ще победим онези, които с всички средства се опитват да я манипулират и експлоатират“ чрез хармония, съгласие и подпомагане на култура и среда, пропити от уважение към човешката личност и достойнство.

Коментари: 0