Първият български сателит беше изстрелян успешно

Спътникът беше изведен в орбита с ракета Falcon 9

Първият български сателит беше изстрелян успешно

SpaceX изстреля първия български сателит BulgariaSat-1 от ракетната площадка 39A (LC-39A) в космодрума Кейп Канаверал. Спътникът беше изведен в орбита с ракета Falcon 9.

BulgariaSat-1 е първият в историята на страната геостационарен комуникационен сателит. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция. С него телекомуникационна кампания ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии, в следствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

Припомняме, че първоначално изстрелването му беше планирано за 19 юни, но дeфeĸтен клапан нa вeнтилaциoннaтa cиcтeмa отложи извеждането му в орбата за днес. Сателитът използва доказалия се вече първи модул на Falcon 9, приземен за първи път на 14 януари тази година като по този начин ще бъде вторият в света, възползвал се от тази иновация на SpaceX.

Коментари: 0