100 пъти по-бърза безжична връзка ще замени Wi-Fi

Новата Li-Fi технология е за обмен на данни с помощта на светлината (VLC)

100 пъти по-бърза безжична връзка ще замени Wi-Fi

Li-Fi е технология за обмен на данни с помощта на светлината (VLC). Новата технология нараства експоненционално и съвсем скоро ще започнем да чуваме много повече за тази безжична технология за обмен на информация, която наистина може да замени познатата от всички Wi-Fi безжична връзка. В лабораторни условия бе постигната скорост с 224 Gb/s, а потенциалът на Li-Fi e огромен – тази технология действително може да промени начина, по който се свързваме с интернет.

Li-Fi e използвана за първи път в офиси и производствени сгради в столицата Естония – Талин. Според изследователите са постигнати реални условия  - скорост от 1 GB/s, а това е 100 пъти по-бързо от средната скорост на Wi-Fi връзката днес.

"Създадохме интелигентно осветление в промишлена среда, при което комуникацията и обменът на данни става с помощта на светлината. Подпомогнахме и друг пилотен проект, в който частна фирма използва Li-Fi мрежа за достъп до Интернет в офиса", казва Дийпак Солански, генерален директор на естонската компания Velmenni.


Li-Fi е изобретена от професор Харалд Хаас от университета в Единбург, Шотландия през 2011 година, когато той демонстрира, че чрез светлината на само един светодиод е възможно предаването на далеч повече данни, отколкото чрез клетъчна кула, kladata.com.

В момента Компютърни експерти от целия свят работят върху създаване на евтини Li-Fi устройства. През септември се появи информация, че професор Хаас и неговия екип са основали компанията PureLiFi, предлагаща plug-and-play устройства със защитена Li-Fi връзка, осигуряващи скорост от 11,5 MB/s. Френската Oledcomm съобщи, че започва внедряването на собствена Li-Fi технология в болниците.
Коментари: 0