Печалбата на Samsung е паднала рязко в края на 2018 г.

Вероятно проблемите ще продължат и през първото тримесечие на тази година

Печалбата на Samsung е паднала рязко в края на 2018 г.

Снимка: БТА

Преди седмици Samsung предупреди акционерите си, че очаква рязък спад в приходите и печалбата през четвъртото тримесечие на 2018 г. Официалният финансов отчет, публикуван днес, потвърждава, че последните три месеца на миналата година са били трудни за южнокорейската компания.

Приходите на Samsung през четвъртото тримесечие са били общо 53.4 млрд. долара, което е с 10% по-малко, отколкото през същия период на 2017 г. Тримесечната оперативна печалба пък е с 29% по-ниска, отколкото през последните три месеца на 2017 г.

Производителят посочва, че бизнесът му с различни видове памет е претърпял „макроикономически несигурности и промени в складовите наличности” от страна на клиентите, сред които са компании за центрове за данни, както и други производители на смартфони. Вероятно това подразделение е претърпяло сериозен удар и от големия спад в продажбите на iPhone, като според експертите проблемите на Apple ще засегнат негативно производството на дисплеи на Samsung и през първото тримесечие на тази година.

Смартфон-частта на самата Samsung също отчита забавяне в продажбите поради пренаситения пазар. Според компанията подобрение скоро няма да има.
Коментари: 0