Печалбата на Saudi Aramco се стопи с 44%

Саудитската компания има проблеми с ниските цени на петрола, които остават ниски заради епидемията от коронавирус

Печалбата на Saudi Aramco се стопи с 44%
340 ~ 2 мин. четене

Държавният саудитски петролен гигант Saudi Aramco отчете 44.6% спад в нетната печалба за третото тримесечие, тъй като коронавирусната криза продължи да задушава търсенето и да тежи върху цените на нефта.

Акциите на световните петролни компании падат тази година, тъй като инвеститорите се притесняват от въздействието на пандемията върху търсенето на енергия и дългосрочното преориентиране към изкопаемите горива, пише Reuters.

Цените на петрола се възстановиха твърде слабо, след като през март се сринаха до най-ниското си ниво от почти две десетилетия, което пък накара Aramco и други големи компании като Shell и BP Plc да намалят капиталовите разходи през тази и следващата година.

По-малкия обем на преработената продукция и свитите маржове при производството на химикали също удариха печалбата на Aramco, която падна до 44.21 млрд. риала (11.79 млрд. долара) за трите месеца, приключващи на 30 септември. Резултатите са в съответствие с изчисленията на анализаторите за печалба от 44.6 млрд. риала, предоставени от Refinitiv.

„Видяхме ранни признаци на възстановяване през третото тримесечие поради подобрена икономическа активност, въпреки че се наблюдават насрещни ветрове пред световните енергийни пазари“, заяви в изявление главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър.

Компанията заяви, че ще разпредели дивидент от 18.75 млрд. долара за тримесечието, в съответствие с плана си за изплащане на базов дивидент от 75 млрд. долара за 2020 г.

Но анализаторът Юсеф Хюсейни от инвестиционна банка EFG-Hermes заяви, че Aramco вероятно ще трябва да увеличи дълговото си финансиране в краткосрочен и средносрочен план или допълнително да намали капиталовите разходи, за да може да поддържа дивидента, освен ако цените на петрола не се възстановят до поне 55 долара за барел.

Дивидентите от най-голямата компания за производство на петрол в света, която стана публична миналата година, играят решаваща роля в подпомагането на саудитското правителство да управлява своя фискален дефицит.

Саудитска Арабия намали добива на суров петрол от май, по силата на глобалния пакт за намаляване на доставките в рамките на ОПЕК+, за подкрепа на цените на петрола и търсенето.

Подкрепи Economic.bg