Пет задължителни характеристики на луксозните имоти

Локация, качество на строителството и дизайнерски интериор са част от тях

Пет задължителни характеристики на луксозните имоти
868 ~ 2 мин. четене

Добро местоположение, перфектна архитектура, качество на строителството и довършителните работи, сигурност, дизайнерски интериор и обзавеждане – това са петте най-важни характеристики на луксозните имоти у нас, сочат данните от проучване на агенция ЛУКС ИМОТИ.

Местоположението е най-важният критерий за истински луксозните имоти. Отличната локация е белег на реномираните квартали, наложени като такива заради своите характеристики и преимущества.

Особено важни са инфраструктурата и комуникациите в района, както и липсата на криминална активност. Важен е бързият достъп до централните части на града, както и до големи административни, търговски и развлекателни центрове, посочват още експертите от ЛУКС ИМОТИ.

На второ място по важност хората, търсещи луксозен имот, поставят качеството на строителството. Търсят се сгради с високо качество на довършителните работи, изградени от уважавана строителна компания или предприемач, оборудвани с най-новите технологии, с отопление ТЕЦ или газ, с асансьор висок клас и построен от реномиран производител.

“Отлична архитектура на сградата, по възможност от архитект с добро име — добавя висока естетическа стойност на имота. Клиентите вече избягват помпозност, грандомания и претенциозни изпълнения, граничещи с кич. Дизайнът трябва да е на ниво и в същото време дискретен, ненатоварващ. Другото вече не е модерно”, посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на ЛУКС ИМОТИ.

Вътрешното разположение също е важно, сочат данните на агенцията. Луксозните имоти могат да се похвалят с голяма квадратура, просторни стаи и високи тавани, южно и източно изложение, а понякога и с уникални архитектурни решения – като стъклена фасада, липса на ъгли или пък разположение на повече етажи (мезонети).

Третата по важност характеристика на луксозните имоти у нас е сигурността. Част от нея се обуславя от разположението в елитен квартал с ниски нива на престъпност. Много от търсещите луксозен имот поставят като важно условие наличието на видеонаблюдение или жива охрана.

Дизайнерското обзавеждане и пълно оборудване допълват петте най-важни характеристики на луксозния имот, сочат данните на ЛУКС ИМОТИ.

Клиентите на агенцията търсят още красива гледка, хай-енд оборудване, екстри като спа център, басейн и дрешник, услуги, свързани с хигиената в жилището и поддръжката на прилежащите зелени части. Разположение на имота на последния етаж също е предимство, както и това той да се намира в затворен комплекс.

“През последните няколко години, с малки изключения, у нас няма строителство на нови имоти и комплекси в елитния сегмент. Затова предлагането им ще бъде ограничено в следващите години, а елитните имоти ще добиват все по-голяма стойност”, прогнозира Никола Стоянов.Подкрепи Economic.bg