Петролът поевтинява след данните за запасите в САЩ

Щатският долар възвърна част от загубите си спрямо европейския си конкурент

Петролът поевтинява след данните за запасите в САЩ
564 ~ 3 мин. четене
Двудневното заседание на ФЕД приключи, поставяйки положителна оценка върху щатската икономика и оставяйки основния лихвен процент в страната непроменен - на 1%. Въпреки че за първото тримесечие от годината икономиката е записала ръст от едва 0.7%,  представителите на ФЕД остават оптимистично настроени за бъдеще. Те вярват, че с поетапна намеса от страна на Централната банка икономическата активност ще нарасне, трудовият пазар ще се стабилизира, а инфлацията ще достигне до целевите 2%.

На този фон щатският долар възвърна част от загубите си спрямо европейския си конкурент. Основната валутна двойка затвори около 1.0885 и спад от близо половин процент.

Важни икономически новини бяха обявени и в частния сектор в САЩ, който добави 177 000 нови работни места през последния месец, което е с 2 000 повече от прогнозираните. От друга страна, технологичният NASDAQ загуби 0.37% от стойността си, финиширайки на 6 072 пункта. Главна причина за негативното представяне имаше неубедителните резултати във финансовия отчете на гиганта Apple. Данните сочат приходи от 52.896 млрд. долара, което е със 169 млн. по-малко от прогнозираните.

Негативни новини имаше и при щатският петрол, който в края на деня се разменяше за 47.55 долара за барел. САЩ отчетоха спад при запасите си от 930 хил. барела, което бе далеч от очакваните 2.3 млн. барела.

Акценти днес

Ключово събитие в четвъртък ще бъде изявлението на президента на ЕЦБ - Марио Драги, което ще се проведе в 19:30 часа българско време.

Facebook

В ранните часова на четвъртък, след затварянето на щатския пазар,  бе обявен резултата от финансовия отчет на компанията за социални мрежи - Facebook. Компанията отчете приходи на стойност от 8.03 млрд. долара за първото тримесечие, което е с 200 млн. повече от прогнозираното и печалба на акция от 1.04 долара.

Microsoft

Технологичната компания Microsoft успешно регистрира повишаване на цената на своите акции. Възходящият ценови канал сигнализира за силен фундамент и превес на биковете над мечките. Горната линия на канала играе роля на съпротива, което подсказва за бъдещо понижение до около 67.50, където може да бъде усетена по-значителна подкрепа. Потвърждение на предложения сценарии получаваме и от осцилатор RSI.

USD/JPY

Валутната двойка успя да преодолее формираната съпротива около психологическите нива от 112.00.  Позиционираната 200-периодна ЕМА, която в момента се намира под зоната на подкрепа, дава предпоставки да очакваме възможен ръст. Влизането в дълга позиция е разумно да бъде съпроводено със стоп малко под подкрепата, около 111.75, като първо ниво на съпротива може да бъде срещнато при 113.50.

Природен газ
След два неуспешни опита за пробив на нива в близост до 3.35 се предвижда бъдещо поевтиняване. Може да станем свидетели на корекция, която да продължи до ключовите 3.00, където да се забележи по-осезаема подкрепа. Допълнителна съпротива оказва и 50-преиодната ЕМА. Влизането в къса позиция е оправдано да е придружено със сто при 3. 35, с цел ограничаване на възможните загуби.

NASDAQ

В сряда по-слабият фундамент, наблюдаван при някои от големите международни компании при публикуването на техните финансови отчете, се отрази негативно на технологичния NASDAQ. Можем да станем свидетели на известна корекция, като първо ниво на подкрепа може да бъде усетено на равнище от 5500, което отговаря на 23.60 от корекцията на Фибоначи.

ЕЛАНА Трейдинг
Подкрепи Economic.bg