Петролът поскъпна с още 2.5%

Повишението идва след вчерашния ръст от около 4%

Петролът поскъпна с още 2.5%

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишиха с още 2.5% днес, движени от очакванията, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще съкрати добива в рамките на картела с между 1 и 1.3 млн. барела дневно. Също така ефект оказва и намаляването на доставките от Канада за САЩ. Към 12.30 ч. българско време петролът сорт Брент се тъгува за 63.2 долара за барел, а американският лек суров петрол – за 54.2 долара за барел.

Вчера и двата сорта поскъпнаха с около 4%, като цената получи подкрепа и от изненадващото решение на лидерите на Китай и САЩ да обявят 90-дневно „примирие“, докато текат преговорите около търговските взаимоотношения между двете държави, т.е. Доналд Тръмп и Си Дзинпин си обещаха да не налагат нови мита един на друг в следващите три месеца.

„Пазарът изглежда положително настроен след развитието на срещата на Г-20 и насочва поглед към срещата на ОПЕК в четвъртък“, каза анализаторът на BNP Paribas Хари Цилингуриарен пред Reuters. „Ангажиментът на Русия да си сътрудничи със Саудитска Арабия и да постигне споразумение на следващото заседание на ОПЕК със сигурност е повдигнал настроението“, добави той.

Представителите на ОПЕК ще се срещнат във Виена във вторник, за да обсъдят стратегията на картела по отношение на добива и цената. Също така ще бъде обсъдено и участието на държави извън ОПЕК в планираното намаление на добива на петрол.

„Очакваме ОПЕК да се съгласи с предложението на икономическата комисия и да намали производството“, се казва в бележка на американската банка Goldman Sachs в бележка до клиентите. „Ще се наложи намаляване на производството на ОПЕК и Русия с 1.3 млн. барела, за да се обърне сегашната тенденция за нарастване на запасите“, пише още банката.

Най-големият проблем на ОПЕК е увеличаването на производството в Съединените щати, където продукцията, най-вече от южните шистови находища, нарасна с около 2 млн. барела дневно до 11.5 млн. барела.

Според данни на Barclays производството на петрол само в щата Тексас е достигнало 4.69 млн. барела дневно през септември.
Коментари: 0