Петролът отскочи с близо 3%

Инвеститорите са обнадеждени от избора на новия американски президент

Петролът отскочи с близо 3%

Снимка: Pixabay

696 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола се повишиха с близо 3% днес, като фючърсите на сорт Брент се повишиха над 40 долара за барел. След като Джо Байдън бе обявен за президент на САЩ, това подтикна апетитите към риска, компенсирайки притесненията за въздействието върху търсенето от влошаващата се пандемия на коронавируса, пише Reuters.

Суровите фючърси на сорт Брент за януари се повиши с 2.7% до 40.51 долара за барел, а американският лек суров петрол поскъпна до 38.21 долара за барел, което е с 2.9% нагоре.

Петролът се възстанови от 4-процентния спад в петък, нараствайки заедно с други финансови пазари, след като Байдън излезе победител в президентската надпревара в САЩ в неделя. Междувременно доларът отслабна, стимулирайки суровините, тъй като те стават по-достъпни за инвеститорите, притежаващи други валути.

„Търговията тази сутрин има вкус на риск, отразяващ нарастващата увереност, че Джо Байдън ще окупира Белия дом, но Републиканската партия ще запази контрола върху Сената“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни. „Резултатът е идеален от пазарна гледна точка. Нито една от двете страни не контролира Конгреса, така че както търговските войни, така и по-високите данъци са до голяма степен извън дневния ред.“

Новоизбраният президент на САЩ и неговият екип ще работят по справяне с влошаващата се здравна криза. Съединените щати станаха първата държава в света с над 10 млн. инфекции, според данни на Ройтерс в неделя.

„По-нататък ще има някои последици“, каза икономистът на OCBC Хауи Лий, давайки възможността за блокиране в САЩ при Байдън.

Подкрепи Economic.bg