Петролът поскъпва след спирането на ядрените преговори с Иран

Силното търсене през летния сезон и очакваното намаление на запасите в САЩ допринасят за ръста на цените

Петролът поскъпва след спирането на ядрените преговори с Иран

Снимка: Pixabay

528 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Цените на петрола се повишиха в понеделник, подкрепени от силното търсене през летния сезон и паузата в преговорите за съживяване на иранското ядрено споразумение, което може да означава забавяне на възобновяването на доставките от ислямската държава, част от ОПЕК.

Петролът от сорт Брент с доставка през август поскъпна с 0.5% в ранната азиатска сесия до 73.86 долара за барел. Фючърсите на Американския лек суров петрол (WTI) за юли отскочи с 0.6% до 72.05 долара за барел.

И двата бенчмарка се повишиха през последните четири седмици на фона на оптимизъм относно темповете на ваксинации в световен мащаб и засилване на летните пътувания. Отскокът повиши спот цените на суровия петрол в Азия и Европа до многомесечни максимуми.

Възстановяването на търсенето през лятото в северното полукълбо е толкова силно, че пазарът става все по-загрижен от по-нататъшното рязко намаляване на запасите“, посочват анализаторите на ANZ, цитирани от Reuters.

Преговорите за съживяване на ядрената сделка с Иран бяха сложени на пауза в неделя, след като радикалният съдия Ебрахим Раиси спечели президентските избори в страната. Двама дипломати заявиха, че очакват почивка в преговорите от около 10 дни.

Изборите могат да забавят ядрената сделка, тъй като Иран настоява санкциите на САЩ, наложени срещу Раиси, да бъдат премахнати преди постигане на споразумение.

Анализаторът на CBA Вивек Дхар заяви, че победата на Раиси едва ли ще отклони усилията за съживяване на ядрената сделка, предвид потенциалния икономически тласък за Иран, ако санкциите бъдат отменени.

Цените на петрола също черпят подкрепа от прогнозите за ограничен ръст на производството в САЩ.

Растежът на производството на петрол в САЩ вероятно ще остане ограничен през 2021 г. въпреки повишаването на цените, казаха миналата седмица източници от ОПЕК, давайки на групата повече правомощия за управление на пазара в краткосрочен план преди потенциално силен ръст на добива на шисти през 2022 г.

Подкрепи Economic.bg