Петролът тръгна нагоре след добрите новини от Белия дом

Допълнителен тласък на цените дава тропическата буря в Мексиканския залив и стачката в Норвегия

Петролът тръгна нагоре след добрите новини от Белия дом

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишиха във вторник след завръщането на американския президент Доналд Тръмп в Белия дом от болница, в която се лекуваше от Covid-19. Той беше хоспитализиран в петък, а днешното му изписване даде надежди на пазара. Допълнителен тласък на цената дава и поредната буря, която назрява в Мексиканския залив, която е заплаха за рафинериите там.

Цените спаднаха рязко миналия петък, когато Тръмп влезе в болница, след което се покачиха с повече от 5% вчера. Според анализаторите връщането на президента ще помогне за договарянето на сделка за американския пакет икономически стимули за противодействие на пандемията от коронавируса.

Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 0.6% в ранната азиатска сесия до 39.5 долара за барел. Сорт Брент се търгуваше с 0.5% нагоре до 41.5 долара за барел.

Разрастващата се стачка на работници в Норвегия, която затвори шест офшорни петролни и газови находища, и евакуацията на петролни платформи в Мексиканския залив преди навлизането на Тропическата буря към Луизиана и Флорида също помогнаха за подкрепа на цените.

„Това са факторите от страна на предлагането, които са се променили през последните 24 часа и допринасят повече за повишаването“, каза Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в National Australia Bank.

Норвежката стачка ще намали общия производствен капацитет на страната с малко над 330 000 барела петролен еквивалент на ден, или около 8% от общото производство, според Норвежката асоциация за петрол и газ.

Междувременно надеждите за двупартиен пакет за икономически стимули в САЩ нараснаха, когато председателят на парламента Нанси Пелоси и министърът на финансите Стивън Мнучин говориха в понеделник и се подготвиха да разговарят отново във вторник, продължавайки наскоро вълната от дейности, насочени към постигане на сделка.

„Има по-добри настроения за търсене (на гориво) около потенциала за фискално споразумение в САЩ и може би президентът Тръмп, който напусна болницата, може да даде тласък за сключване на сделка“, каза Шоу.

Данните от Американския петролен институт във вторник и на правителството в сряда ще дадат картина на това дали търсенето нараства.

Петима анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчисляват средно, че запасите от суров петрол са нараснали с 400 000 барела през седмицата до 2 октомври, докато запасите от бензин вероятно са намалели с 900 000 барела и запасите от дестилат, които включват дизел и мазут, вероятно са намалели с 1.4 млн. барела.

Коментари: 0