SpaceX спечели многомилионен сателитен договор с Пентагона

Компанията на Илон Мъск ще изгради четири машини срещу 150 млн. долара

SpaceX спечели многомилионен сателитен договор с Пентагона

Снимка: БТА

904 ~ 1 мин. четене

SpaceX на Илон Мъск спечели договор с Пентагона за 149 млн. долара за изграждане на сателитна мрежа за проследяване на ракети. Това обяви Американската агенция за космическо развитие (SDA) относно първия правителствен договор с компанията за изграждане на сателити.

Космическата компания, известна със своите ракети за многократна употреба и астронавтски капсули, увеличава производството на сателити за Starlink – мрежа от хиляди сателити, разпространяващи интернет. Изпълнителният директор Илон Мъск се надява да генерира достатъчно приходи, за да финансиран междупланетните цели на SpaceX.

Съгласно договора със SDA, SpaceX ще използва завода си за сглобяване на Starlink в Редмънд, Вашингтон, за да изгради четири спътника, снабдени с широкоъгълен инфрачервен сензор за проследяване на ракети, пише Reuters.

Технологичната фирма L3 Harris Technologies Inc. получи 193 мln. долара за изграждането на още четири спътника. И двете компании се очаква да доставят сателитите за изстрелване до есента на 2022 г.

Договорите са част от първата фаза на SDA за набавяне на спътници за откриване и проследяване на ракети, като междуконтиненталните балистични ракети (МБР), които могат да пътуват на големи разстояния и са предизвикателни за проследяване и прихващане.

През 2019 г. SpaceX през 2019 г. получи 28 милиона долара от ВВС, за да използва прохождащата сателитна мрежа Starlink за тестване на криптирани интернет услуги с редица военни самолети, въпреки че ВВС не са поръчали собствени сателити на Starlink.Подкрепи Economic.bg