Евродепутатите искат работещ инструмент за спиране на еврофондове

Повечето представители смятат, че предложението на Съвета на ЕС е твърде слабо и реално не върши работа срещу държавите нарушители

Евродепутатите искат работещ инструмент за спиране на еврофондове

Снимка: ЕП

Предложенията на Съвета на ЕС за създаването на инструмент, обвързващ еврофондовете с върховенството на закона, не са стигнали достатъчно далеч. Около това се обединиха евродепутатите, които вчера дискутираха новият механизъм за наблюдение в ЕС, както и проблемите с върховенството на правото в България.

В свое прессъобщение Европейският парламент посочва, че вчера повечето евродепутати са разкритикували позицията на Съвета относно „механизма за обвързване с принципа на правовата държава“, приета миналата седмица. Според тях не се създава инструмент, който някога да бъде задействан на практика.

„С продължаващите нарушения на върховенството на закона и корупцията в някои страни членки, Европейския съюз дължи на своите граждани и данъкоплатци ефективна защита на бюджета на ЕС“, пише в позицията.

Някои дори призоваха ЕС да спре финансирането на нарушителите на основните права в страните членки.

Германското председателство на Съвета и Европейската комисия бяха обвинени от някои евродепутати в създаването на идеология, която да позволи на отделните държави членки да бъдат атакувани.

Майкъл Рот от председателството на Съвета подчерта, че с настоящото предложение Съветът и Парламентът най-накрая се съгласяват относно необходимостта от такъв инструмент, който да обхваща всички държави от ЕС и сега имат уникалната възможност да създадат неговото съдържание заедно. Той поиска помощта на Парламента за сближаване на позициите на законодателите и изрази надеждата си, че Парламентът ще подкрепи бързото приемане на инструмента.

Коментари: 0