Пазарите си отдъхнаха след оптимизма за здравето на Тръмп

Инвеститорите очакват изказване на Фед, което може да доведе до промени в цената на златото

Пазарите си отдъхнаха след оптимизма за здравето на Тръмп

Снимка: БТА

232 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американският пазар приключи вчерашната сесия с позитивен ръст, след като Доналд Тръмп обяви, че ще бъде изписан от болница в понеделник. След новоизлязлата новина, инвеститорите приеха вестите с облекчение, като политическата несигурност се понижи и пазарите отбелязаха покачване на стойности.

В допълнение, инвеститорите останаха доволни от позитивните новини за компромис и сделка относно нов фискален стимул между двете партии. Несигурността от диагностицирането на Тръмп с COVID-19, както и ниските нива на нови работни места през септември доведоха до повишена тревожност миналата седмица.

Dow Jones отбеляза ръст от 1.7% като се търгуваше за 28148.64 пункта, следван от S&P500, който се покачи с 1.8%, от друга страна, NASDAQ нарасна с 2.3%, като се установи на 11332.49 пункта. Европейските пазари затвориха изминалия ден с позитивна сесия, след като инвеститорите внимателно проследиха добрите новини от САЩ. Телекомуникационните акции се повишиха с 2.3%, като поведоха останалата част от пазара с висок дневен ръст.

Политическото стабилизиране и обнадеждаващите новини за нов фискален стимул също повлияха силно на европейските пазари. Британската строителна компания Weir Group нарасна с 16%, след продажбата си на петролно-газовото си крило. От друга страна, компанията Cineworld се срина с 36%, след като обяви, че ще затвори всичките киносалони в САЩ и Великобритания тази седмица. FTSE100 нарасна с 0.69%, като се търгуваше за 5942.94 пункта, докато DAX отбеляза ръст от 1.10%, установявайки се на 12828.31 пункта.

Петролът се повиши с повече от 5% през изминалия ден, впоследствие от новините за изписването на Американският президент през следващата седмица. В същото време, шест норвежки офшорни нефтено-газови находища спряха работа, след като голямо число от работници се вдигнаха на стачка. Събитието намали производителността на петрол с 8% в глобален мащаб. Brent и WTI нараснаха с 5.9%, като се установиха на 41.57$ и 39.22$ за барел съответно. Надеждата за нов фискален стимул също подкрепи движението на петрол през изминалия ден. 

Златото отбеляза ръст от 1% в понеделник след положителните новини от САЩ. Спот златото нарасна с 0.7%, като се търгуваше на 1912.80$ за тройунция. Скъпоценният метал почти успя да достигне локалното ниво 1918.36 от 22-ри септември. В допълнение, щатският долар се понижи с 0.4% спрямо другите валути, което направи скъпоценния метал по-апетитен за инвеститорите притежаващи валути. В сряда, инвеститорите очакват изказването на Фед, което може да доведе до промени в движението на злато.

Акценти днес                                                

Изслушване на президента на ЕЦБ

Днес президентът на ЕЦБ, Кристин Лагард ще изнесе реч относно краткосрочната политика на Европейската централна банка върху поставените лихвени проценти. Изказването на президента ще има силно влияние върху стойността на еврото, както и краткосрочната монетарна политика на Европейския съюз.

Инструмент на фокус - Vodafone Group Plc.

Акциите на Vodafone се движат в низходящ тренд от средата на юни. Текущата стойност се намира малко над психологическото ниво от 105.00, като за последните две пазарни сесии, акциите получават силна подкрепа от пазара. Бавните средни на индикатора Стохастик подсказват за обръщане на сегашното движение, като може да се очаква поскъпване на стойността. При допълнителна подкрепа от пазара, цената е възможно да достигне 50 периодната средна над нивото от 110.00.

EUR/USD

Валутната двойка е заформила силна подкрепа около психологическото ниво на 1.1700, в съчетание със движение тип консолидация от края на юли. След фалшивия пробив в края на септември, стойността отново тества да пробие съставената подкрепа. При успешен опит е възможно цената да достигне до ниво 1.1900, ако успее да премине през 100 периодната средна. Индикаторът MACD също подсказва за увеличение на покупателния обем.

Corn

Цената на царевица навлезе в зона на силно заформена съпротива от края на 2018. При успешен пробив, е възможно цената да достигне до локалния връх образуван на ниво около 450.00. В случай на неуспешен пробив, може да се очаква текущата стойност да се понижи до психологическото ниво около 325.00. Бавните средни на индикатора Стохастик показват пресичане в зона на прекупен пазар, което дава знак за къса позиция на пазара.

 Germany30

Немският индекс се намира във възходящ тренд от началото на месец юни. Текущата стойност се намира точно на долната граница на тренда. Ако цената на главният немски индекс успее да премине 50 периодната средна, която служи като локална съпротива, е възможно стойността да надмине психологическото ниво от 13000 пункта. В противен случай, цената е възможно да тества долната граница на тренда, като при успешен пробив е възможно да се понижи до психологическото ниво около 12000 пункта.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg