Пхенян напредва с построяването на подводница с балистични ракети

Транспортирането на части в Северна Корея е продължавало през цялата година

Пхенян напредва с построяването на подводница с балистични ракети

От сателитни снимки, направени този месец и показващи севернокорейска военна корабостроителница, става ясно, че Пхенян следва „агресивен график” за построяване на своята първа подводница с балистични ракети. Снимки показват също, че продължават тестове на механизъм за изстрелване на въпросните ракети от борда на подводницата.

Американският институт 38 North, който се занимава с наблюдение на Северна Корея, цитира снимките, направени на 5 ноември, които показват севернокорейската корабостроителница в крайбрежния град Синпо, пише The Telegraph.

„Наличието на части от подводен корпус под налягане в крайбрежието предполага изграждането на нова подводница, вероятно подводницата SINPO-C с балистични ракети – надграждане на сегашната експериментална подводница с балистични ракети от клас SINPO”, гласи част от доклада. В документа се казва още, че през цялата 2017 г. е имало постоянно транспортиране на части и компоненти към и от корабостроителницата.

Още през 2016 г. Северна Корея проведе тест, при който изстреля балистична ракета от подводница. Плавателният съд тогава се намираше недалеч от източните ѝ брегове и изстрелването беше разгледано като очевиден знак на протест срещу съвместни военни учения между САЩ и Южна Корея. Опитът тогава отново беше проведен близо до крайбрежния град Синпо.

Пхенян разработва ракета, на която е възможно монтирането на ядрена глава, която да достигне САЩ. Така режимът на севернокорейския диктатор Ким Чен-ун предизвика международна криза,  в която американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля всички възможности за решение, включително и военните.

Коментари: 0