Писателите с най-много приходи за 2016 г.

В подреждането влизат 11 души

Писателите с най-много приходи за 2016 г.

Те са 11 души и са продали общо 30 милиона книги в САЩ на стойност над 312 млн. долара за периода от юни 2016 до юни 2017 г. Това са най-високоплатените писатели, подредени от сп. Форбс.

През последните 12 месеца са излезли по кината филми по книгите на петима от тях.

Вижте кои оформят Топ 10:

10. (изравнен) Рик Риърдън – 11 млн. долара

Той е автор на поредицата за Пърси Джаксън, по която вечеса заснети и няколко касови филма.

10. (изравнен) Даниел Стийл – 11 млн. долара

Авторката на любовни новели тази година е издала 6 книги.

9. Е. Л. Джеймс – 11,5 млн. долара

Авторката на поредицата „50 нюанса сиво” сега печели от филми, тъй като не е издавала нова книга. Втората част на филмовата поредица донесе едва 379 млн. долара приходи, с 2000 млн. по-малко от първия филм от трилогията.

8. Пола Хокинс – 13 млн. долара

Британската новелистка, автор на „Момичето от влака”, която излезе и по кината, е продала 2,2 млн. хартиени книги в САЩ за последните 12 месеца.

6. (изравнен) Нора Робъртс – 14 млн. долара

Още една авторка на любовни романи, която се нарежда сред най-богатите жени в САЩ с нетно богатство от около 370 млн. долара.

6. (изравнен) Джон Гришам – 14 млн. долара

И последната му книга – „Остров Камино”, е начело на книжните класации.

5. Стивън Кинг – 15 млн. долара

Кралят на хоръра е продал 1,9 млн. книги в САЩ за последните 12 месеца. През септември се очаква нова адаптация на романа му „То” по кината.

4. Дан Браун – 20 млн. долара

Авторът на „Шифърът на Леонардо” е удвоил приходите си за последната година спрямо предходната, като парите са от аванса за написването на бъдещия му роман „Произход” (Origin).

3. Джеф Кини – 21 млн. долара

Авторът на детската поредица „Дневникът на един дръндьо” е продал над 3,2 милиона книги в САЩ за последната година. Вече получи и първи сценарий за филм по една от книгите.

2. Джеймс Патерсън – 87 млн. долара

Най-богатият американски писател е продал 9,7 милиона копия от книгите си за последните 12 месеца само в родината си. Патерсън има и 7-цифрен договор за написването на роман съвместно с президента Бил Клинтън.

1. Джоан Роулинг – 95 млн. долара

Британската авторка на поредицата за Хари Потър е най-високоплатеният писател за последните 12 месеца. Последната й книга „Хари Потър и прокълнатото дете” е най-продаваната книга в САЩ за 2016 г. с 4,5 милиона продадени копия. Роулинг допълва приходите си и от излизането на филма по друга от нейните книги – „Фантастични животни и къде да ги намерим”.

Коментари: 0