Платформа за споделено паркиране помага на софиянци

Чрез навигационното меню може да се избере най-близката и най-евтината локация

Платформа за споделено паркиране помага на софиянци

Снимка: Economic.bg

Стартиращата компания Parknshare, основана от Петър Иванов и Лъчезар Младенов, е разработила parknshare.bg - споделена платформа за паркиране, която свързва отдаващите под наем паркомясто с търсещите такова, в реално време и с навигация. В допълнение, на уеб сайта и през мобилната версия можете да се видят всички паркоместа в центъра на София, над 10 000, в свободна за паркиране зона, синя и зелена зона, платени паркинги на частни лица и институции. 

Чрез навигационното меню може да се избере най-близката и най-евтината локация, а плащането става с кредитна, дебитна карта или sms за услугата.

Основателите се надяват чрез тази платформа да решат поне отчасти проблема със задръстването в центъра на града, дългото изнервящо обикаляне и търсене на място за паркиране и липсата на видимост на удобните места.

Подобни услуги работят в други европейски градове и по света. Например, Just Park, които оперират в Англия и в които инвестират BMW iVentures и Index Ventures, Smart Parking, които са в Англия и Нова Зеландия, и ползват сензорна технология, за отчитане на данни в реално време. Moby Park, които вече са навлезли от Холандия във Франция, Италия, Испания и др. 

В България Parknshare също имат амбицията да работят с данни в реално време, така че да се вижда ясно на коя улица или паркинг колко свободни места за паркиране има в момента и човек да може да заплати и резервира своето предварително.

Коментари: 0