По-ниски цени на ток от планираните

Корекции ще доведат до намаляване на цената спрямо първоначалния проект, заявиха от КЕВР

По-ниски цени на ток от планираните

Снимка: БГНЕС

Очаква се цените на тока, които ще влязат в сила за бита и бизнеса, да са по-ниски от тези, които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) беше разчела да влязат в сила от началото на юли. Това коментира пред журналисти председателят на комисията Иван Иванов.

В отговор на журналистически въпрос Иванов каза, че при всички положения корекциите, които ще бъдат направени, ще бъдат към намаляване спрямо проекта за решение, който е бил изготвен и трябваше да е влязъл в сила от 1 юли. В никакъв случай няма да се стига до обратната тенденция - на повишаване на цените за бита и за бизнеса, добави той.

По думите му след публикуване на промените в Закона за енергетиката в Държавен вестник, което се очаква да стане в петък, КЕВР ще има основание да отрази промените, които настъпват в параметрите на ценообразуващите елементи и да се произнесе с решение до края на месеца. Смятам, че ще имаме достатъчно време, тъй като няма да създаваме нов ценови модел, коментира председателят на КЕВР.

Стана ясно, че и по-малките предприятия на тока ще ползват отстъпка в цената на тока. 50% отстъпка от зелената добавка в таксата "Задължения към обществото", ще получат компаниите, които потребяват над 10 гигаватчаса ток годишно. 

Това гласят нови текстове в наредбата за облекчаване на бизнеса от високите цени на тока от ВЕИ, стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Компаниите, чието потребление е над 30 гигаватчаса годишно, ще ползват отстъпка в размер на 85%.
Коментари: 0