Почистват замърсените плажове в Лозенец до месец

Шокаровия канал до Варна също е силно замърсен

Почистват замърсените плажове в Лозенец до месец

Плажът в Лозенец и Шокаровия канал до Варна са местата, където има проблеми с чистотата в началото на летния сезон. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред БНТ.

Василева поясни, че от общината в Лозенец са поели ангажимент проблемът да бъде решен до месец. От екоминистерството пък са отделили 750 000 лв. за решаването на проблема със замърсяването на плажа.

Не е ясно какви действия ще бъдат предприети относно Шокаровия канал.

Василева коментира, че тази година общините могат да усвоят милиард и 300 милиона евро от европейските фондове. В 17 града започват ранни проекти по оперативна програма "Околна среда" за изграждане на пречиствателни станции. В момента се финансира изграждането на пречиствателната станция на "Златни пясъци".

От последните данни на Европейската агенция по околна среда стана ясно, че два от трите най-мръсни плажа по Черноморието са във Варна. Това са Офицерският и Централен плаж, които от години са замърсени заради канал. Третият рисков плаж за здравето е Централният в Лозенец. 

Според данните от миналата година морската вода в курортите е чиста. Първите проби за този сезон не показват тревожни резултати, но на рисковите градски плажове има завишени норми на Ешерихия коли и чревни ентерококи.

Коментари: 0