Поевтиняването на роуминга с Македония е стъпка по-близо

В момента цените за разговори и употреба на интернет между Македония и България са едни от най-високите в Европа

Поевтиняването на роуминга с Македония е стъпка по-близо

Нова стъпка към поевтиняването на роуминга с Македония беше предприета днес. Българското правителство утвърди подписания на 23 ноември 2017 г. Меморандум за разбирателство между българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и македонското Министерството на информационното общество и администрацията за намаляване на международните тарифи за роуминг на телекомуникационни услуги.

Тъй като меморандумът има единствено пожелателен характер и е с цел само да насърчи мобилните оператори в двете страни да постигнат конкретни стъпки помежду си, дали ще има поевтиняване на тарифите зависи от самите телекоми. В момента цените за разговори и ползване на интернет между Македония и България са едни от най-високите в Европа - между 2.99 и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.

Отпадането на роуминга за страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар с ресор „Цифровизация и цифрово общество” Мария Габриел. Поевтиняването на роуминга би спомогнало и за по-тясна интеграция между държавите от Западните Балкани – цел, която България си постави преди председателството на Съвета на ЕС.

Коментари: 0