Похарчили сме 370 млн. лв. по празниците за дрехи и електроника

С 33% е скочил обемът на плащанията на ПОС терминали през декември спрямо същия месец на миналата година

Похарчили сме 370 млн. лв. по празниците за дрехи и електроника

Българите са направили покупки на стойност близо 370 млн. лв. през традиционно силния за пазаруване месец декември. Това става ясно от анализ на УниКредит Булбанк на база направените от клиентите на банката покупки на ПОС терминали и изтеглени пари в брой на банкомати.

По време на голямото празнично харчене в края на миналата година потребителите са отделили близо 20% повече от семейния бюджет за подаръци и храна спрямо предишната година. Сред най-желаните подаръци са били дрехите и черна и бяла техника за дома. Анализът на УниКредит Булбанк показва, че след магазините за дрехи и тези за електроника, най-много плащания на ПОС терминали са направени в супермаркети, магазини за мебели, бензиностанции, хотели и ресторанти.

В празничния месец декември клиентите на УниКредит Булбанк са направили плащания с карти за над 81 млн. лв., което е с 33% повече спрямо същия месец на 2013 г. Данните потвърждават тенденцията за ръст на плащанията на стоки и услуги с карти. Броят на плащанията също бързо расте с 29% до малко над 1 млн. операции на ПОС терминали само през миналия месец. Нарастването при тегленето на пари в брой, от друга страна, е значително по-слабо от това на ПОС разплащанията. През последния месец от изминалата година УниКредит Булбанк отчита повишение от 17% спрямо декември 2013 г. При електронната търговия скокът е с 22%.

Една от основните причини все повече плащания да се правят на ПОС терминали е бързото навлизане на безконтактните разплащания. Към момента УниКредит Булбанк е издала над 260 000 безконтактни карти и ги обслужва на близо 4000 безконтактни терминала. Тези показатели формират съответно около една пета от всички издадени безконтактни карти в България и приблизително 30% от обслужваните безконтактни терминали на пазарно ниво. Обновените данни за разпространението на новия стандарт на плащане в Европа показват, че потребителите могат да се разплащат безконтактно на 2 млн. терминала в 25 държави или 67% нарастване за една година.

Коментари: 0