Близо 400 полета на Ryanair в Европа са отменени в петък (обновена)

Стачки на пилоти ще има в Германия, Ирландия, Белгия и Швеция

Близо 400 полета на Ryanair в Европа са отменени в петък (обновена)

Снимка: Ryanair

1988 ~ 2 мин. четене

Отменят се близо 400 полета на Ryanair този петък, тъй като синдикатите на пилотите в някои от големите европейски страни обявиха стачка. В края на миналата година авиокомпанията обяви, че ще признае синдикатите, но до момента не е договорила колективни трудови договори с персонала си в цяла Европа.

Синдикатът Forsa, който представлява пилоти от Асоциацията на пилотите на ирландските авиолинии (Ialpa), обяви петата си стачка за по-малко от месец. Тя ще е в един от най-натоварените дни в разгара на летния сезон - 10 август. Отменени са 20 от 300-те полета от и до Ирландия. Според компанията, тя вече се е свързала с всички 3500 засегнати клиенти и те ще бъдат пренасочени към други полети или ще бъдат компенсирани.

Пилотите на Ryanair в Германия също планират да стачкуват за 24 часа от петък, съобщава BBC. Стачката сред пилотите със седалище в Германия ще засегне всички полети от и до страната, според организацията за авиационна безопасност Vereinigung Cockpit. Отменени са 250 полета, обявиха от компанията.

Ryanair заяви в края на седмицата, че също така анулира 104 полета до и от Белгия в петък, както и 22 от и до Швеция, поради протест на пилотите в двете държави. Това ще засегне 25 00 пътници, според "Айриш Сън".

Така общо отменените полети стават близо 400.

По-късно днес се очаква решение и на пилотите на авиокомпанията в Холандия дали също ще предприемат стачни действия. Това може да увеличи с още броя на отменените полети в петък.

Ryanair извършва над 2 000 полета на ден, обслужващи 223 летища в 37 страни в Европа и Северна Африка.Подкрепи Economic.bg