Полша опроверга слуховете за получаване на ядрено оръжие

Това става ясно от официално изявление на Министерство на отбраната на страната

Полша опроверга слуховете за получаване на ядрено оръжие
Министерството на отбраната в Полша опроверга появилите се слухове, че страната обсъжда получаване на ядрено оръжие по съответната програма на НАТО. 

В изявление на министерството се посочва, че към дадения момент не се извършва никаква работа по присъединяването на страната към програмата на НАТО Nuclear Sharing, предава ТАСС. 

Малко по-рано зам.-министърът на отбраната Томаш Шатковски обяви пред частната телевизия Полсат, че Варшава обмисля да се включи в програмата за т.нар. ядрено споделяне, като с това действие да бъдат укрепени отбранителните способности на страната. 

„Изказването на заместник-министъра трябва да се разглежда в контекста на появилите се коментари в сериозните аналитични центрове на Запада, в които се говори за дефицит на възможностите на НАТО за отговор на ядрена заплаха по източния му фланг. В тези коментари се предлагат различни решения, включително разширение на споразумението за разполагане на ядрено оръжие в НАТО“, коментираха от ведомството.

В Северноатлантическия съюз има три държави с ядрени оръжия - САЩ, Великобритания и Франция. Досега в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция са били разполагани американски оръжия. 
Коментари: 0