Поръчките на инвестиционни стоки в САЩ с изненадващ спад

Отслабващият глобален растеж и скъпият долар правят американските компании по-предпазливи в инвестициите си

Поръчките на инвестиционни стоки в САЩ с изненадващ спад
184 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Новите поръчки за бизнес оборудване в САЩ отчитат изненадващ спад през декември, съобщава Bloomberg. Четвъртият пореден месец с негативни резултати е притеснителен сигнал, че забавянето в глобалния растеж започва да се отразява и на американските компании.

Заявките за инвестиционни стоки (без военната промишленост и самолетите) отстъпват с 0,6%, колкото бе и спада за ноември, става ясно от данните на Департамента по търговия. Това е най-силна негативна серия от септември 2012 г. Търсенето за всички дълготрайни стоки (с обичаен период на използване поне три години) се свива най-силно от август насам – с 3,4%. Анкетираните анализатори очакваха среден ръст от 0,3%

Нестабилното търсене в Европа, както и в някои развиващи се страни прави по-неуверени мениджърите и те се въздържат да инвестират в ново оборудване. В същото време, повишената покупателна способност на американците, в следствие на евтините горива и силния пазар на труда, стимулира търсенето на „големи” стоки автомобили и подкрепя промишленото производство.

Спадът обхваща почти всички категории – машини, компютри, търговски самолети и др., докато автомобили са сред малкото с положителни резултати. Преди данните за БВП за четвъртото тримесечие да бъдат обявени на 30 януари, доставките на невоенни инвестиционни стоки (без самолети), които влизат в изчисляването на БВП, намаляват с 0,2%, при спад от 0,6% през ноември.

Неблагоприятното развитие на пазара на суровини и скъпият долар оказват силно неблагоприятен ефект върху редица емблематични за американската индустрия компании. Catterpillar обяви, че печалбата за 2015 г. вероятно ще е около 4,75 долара за акция, което е с близо 30% под първоначалните очаквания. Производителят на селскостопанска техника Deere Co. съобщи миналата седмица, че ще освободи 910 служители в резултат на намаляващите поръчки за износ.

Подкрепи Economic.bg