Porsche потвърди създаването на спортен електромобил

Това е началото на нова глава в историята на автомобилния спорт

Porsche потвърди създаването на спортен електромобил

Компанията Porsche в крайна сметка също реши да заложи на електромобилите. Електрическият спортен автомобил "Mission E" се задвижва от литиево-йонна батерия, има четири врати и с едно зареждане за 15 минути, колата ще може да изминава 500 км. "Mission E" ускорява 100 км/ч за 3,5 секунди, което е доста по-добър показател от този на Model S на компанията Tesla. Изграждането на новия автомобил ще започне в края на това десетилетие, предава BBC.

През септември "Mission E" бе представен по време на автомобилното изложение във Франкфурт като концептуален автомобил. В петък председателят на Porsche Оливър Блуме обяви решението на компанията да започне масово производство на електрически превозни средства, които, според него, при продажбата ще получат друго име.

Цената на автомобила все още не е официално известна. Според източници, "Mission E" ще струва около 100 000 евро, предава DPA.

"Това е началото на нова глава в историята на автомобилния спорт" - каза още Блуме.

Компанията Porsche, дъщерно дружество на Volkswagen Group, ще инвестира в проекта около 700 милиона евро и ще създаде повече от хиляда допълнителни работни места. По-рано представители на Volkswagen Group заявиха намерението си през следващите години  да допълнят цялата гама от електрически и хибридни версии.

На 23 юни 2015 г. хибридната спортна кола Porsche 919 спечели състезанието в Льо Ман, развивайки средна скорост от 224.2 км/ ч. "Mission E" използва много от технологичните разработки на Porsche 919, но ще бъде бъде много по-добър от него, чист електромобил.

Предмет на особена гордост за фирмата е специално  разработеното за Mission Е зарядно устройство, два пъти по-бързо действащо от световните аналози.

Световният лидер в разработването на  електрически превозни средства днес е Tesla. Тя е собственост на милиардера Елън Мъск и е разположена в Силиконовата долина. 

Коментари: 0