Поръчките от Европа изстреляха износа през април

Експортът на българските фирми лети с близо 50%

Поръчките от Европа изстреляха износа през април

Снимка: Unsplash

1132 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българският износ отскача през април благодарение на по-големите поръчки от европейските икономики и ниската база от година по-рано. Общият експорт на българските фирми през пролетния месец достига 5.75 млрд. лв. и расте с 47.9% от същия период на 2020 г., когато икономиките в Европа и по света рязко се затвориха и търговията между тях максимално се сви.

Размерът на общия експорт от близо 6 млрд. лв. е рекордно висок в историята на българския износ и се дължи едновременно на възстановяването на икономиката и на инфлацията, която обхваща почти всички производства. Заради сравнително слабия износ през януари, общо от началото на годината обаче той расте само с 16.6% спрямо съпоставимия период за 2020 г. до 21.3 млрд. лв.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки от България в периода 2020 - април 2021 г., %

В данните се забелязва, че българският износ към Европейския съюз расте значително повече спрямо този за третите страни. Така общо за европейските икономики са изпратени стоки и услуги за 3.89 млрд. лв. (ръст от 59.2%), а за тези извън Блока – 1.86 млрд. лв. (ръст от 28.8%). На годишна база увеличението по двете пера е съответно с 1.4 млрд. лв. и с 400 млн. лв., като вторият до голяма степен се дължи на поскъпването на петрола, тъй като България изнася продукти като масла и горива именно за страни като Турция, Тунис, Египет и др.

Припомняме, че през февруари износът се върна към растеж, след почти едногодишен спад вследствие на пандемията. Освен износа, от началото на годината се наблюдава и съществен ръст на вноса – с 52.5% през април и с 18.2% за първите четири месеца на година спрямо съответните периоди на 2020 г. Общо внесените стоки в страната през април са на стойност 6 млрд. лв., което също е рекорд за външната търговия на страната.

Коментари: 0