\"Пощенска\" купува клоновете на \"Алфа банк\" в България (обновена)

Цената на сделката е 1 евро

\

Гръцката Eurobank, която у нас е собственик на "Пощенска банка", ще купи българската мрежа клонове на друга гръцка банка - Алфа банк. Номиналната сума на сделката е 1 евро, тъй като дружествата са на загуба. Бордовете на двете банки ще се съберат днес, за да финализират сделката, съобщава Reuters, като се позовава на свои 2 банкови източника.

Гръцките банки, които са затворени от края на юни, са изправени пред проблеми с ликвидността и са отворени за възможни придобивания и сливания, коментира агенцията. Като част от ангажиментите, поети със споразумението за разсрочване на дългове и втората спасителна програма от 2012 г.,  банките в Гърция се наеха да преструктурират операциите и активите си на Балканите и да се фокусират на местния пазар.

Повече от една пета от българския банков пазар се държи от гръцки собственици, припомня Reuters.

Eurobank управлява в България дъщерната "Пощенска банка", а Алфа банк е представена от клон, който се управлява от Атина.

Eurobank България има активи на стойност 5,9 млрд. лева (3,02 млрд. евро) към края на март 2015 г. и отчита печалба за първото тримесечие на годината в размер на 20,8 млн. лева, допълва Reuters.

Късно тази вечер двете банки разпространиха общо съобщение до медиите, в което потвърждават сделката.

Ето и какво се казва в него:

Пощенска банка и Алфа банк биха искали да анонсират, че на 17 юли двете дружества подписаха Меморандум за споразумение за придобиването на клона на Алфа банк България.

Сделката е в пълно съответствие с плана за реструктуриране на Алфа банк, одобрен от Европейската комисия през 2014, и нейния ангажимент да се фокусира върху дейността на основните си пазари, като в същото време се вписва отлично в стратегията на Пощенска банка да разшири своите операции и да утвърди присъствието си на българския пазар като една от най-стабилните и устойчиви финансови институции с активи от повече от 6,3 милиарда лева.

Придобиването включва всички банкови дейности на Алфа банк на обща стойност  500 милиона лева и кредити в размер на над 800 милиона лева. След приключването на сделката клоновата мрежа на Пощенска банка ще нарасне до над 200 локации в цялата страна, а клиентите на финансовата институция ще бъдат обслужвани от близо 3000 квалифицирани професионалисти.

С придобиването на Алфа банк, Пощенска банка ще затвърди лидерството си на българския банков пазар и ще разшири клиентската си база в сегментите Банкиране на дребно и Корпоративно банкиране. След финализирането на предлаганата трансакция, Пощенска банка ще стане четвъртата по големина банка на пазара според размера на кредитната и депозитната си база. С успешното приключване на сделката, Пощенска банка отново ще докаже позицията си на лидер на българския банков пазар.

Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на Пощенска банка от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, като капиталовата адекватност ще бъде над 20%, а ликвидните буфери също ще бъдат значително над регулаторните изисквания. 

До приключването на сделката, клиентите на Алфа банк ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, както и до момента; а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на Пощенска банка.

Пълното завършване на трансакцията се очаква преди края на 2015 година, след финализиране на окончателната документация по сделката и получаването на всички необходими одобрения от отговорните институции в България, Гърция и Европейската комисия (Единния надзорен механизъм, Европейската централна банка и др.)

Коментари: 0