Потребителското доверие във Великобритания е на 6-годишно дъно

Инфлационните очаквания пък са на 6-годишен връх и ръстът в цените на имотите е спрял

Потребителското доверие във Великобритания е на 6-годишно дъно

Снимка: БТА

1224 ~ 2 мин. четене
Потребителското доверие във Великобритания се е понижило до най-ниското си равнище от 6 години насам, установило е изследване на компанията за пазарни изследвания GfK, пише Retail Gazette. През август тази година показателят се е понижил до -14 пункта в сравнение с -7 пункта през същия месец на миналата година. Причината за спада на доверието сред потребителите в Кралството е фактът, че датата за Brexit – 31 октомври – наближава все повече.

Всички пет отделни индикатора, които влизат в състава на цялостния индекс за потребителското доверие, са отбелязали спад този месец. Най-голямо е понижението (-38 пункта) на увереността какво ще е представянето на икономиката като цяло през следващите 12 месеца. Освен това с пет пункта се е понижила увереността на потребителите по отношение на личните им финанси през следващата година.

„Докато Brexit не слезе от първите страници на вестниците (когато и да е това), на потребителите може да им бъде простено, че се притесняват не само за цялостната икономика, но и за своето собствено финансово положение”, коментира Джо Стейтън, директор в GfK.

Данните от анализаторската компания идват като отговор защо ръстът в цените на имотите във Великобритания е изпаднал в застой през август. Bloomberg пише, че данните на британската Националната строителна общност показват, че през този месец цените са останали без промяна в сравнение с юли тази година и че са се повишили 0.6% в сравнение с август 2018 г. Така отиващият си месец става деветият пореден с повишение в цените на имотите под нулата.

Със задаването на поредния краен срок за излизането на Великобритания от ЕС домакинствата стават все по-притеснени относно своите финанси и за състоянието на британската икономика като цяло в бъдеще. Опасенията на домакинствата са свързани и как по-слабият курс на паунда ще повлияе върху инфлацията в Кралството. Според доклад на Citigroup от днес очакванията за инфлация в страната през август са се повишили до шестгодишен връх от 3.2% в сравнение с 2.8% през юли.
Подкрепи Economic.bg