Потреблението на газ ще скочи почти двойно за 10 г.

\"Булгартрансгаз\" планира за инвестира 1 млрд. лв.

Потреблението на газ ще скочи почти двойно за 10 г.

Потреблението на природен газ у нас през следващите 10 години да се увеличи с около 40%. Това прогнозират от дружеството "Булгартрансгаз" в плана си за развитие на мрежата до 2025 година. 

За този период компанията планира да инвестира близо 1 милиард лева в развитие на газовата инфраструктура, като по-голямата част от тези средства се очаква да бъдат похарчени през следващите две години.

"Булгартрансгаз" предвижда значително нарастване на местния добив за следващите години. От почти нулев, какъвто е в момента, до 600 милиона кубически метра газ годишно. Към момента най-добре е проучено находището "Койнаре", където прогнозните запаси на Блок А – Ловеч са 13,7 милиарда кубически метра газ.

Последните сеизмични изследвания на нови акватории в блок "Галата" показват около 20-процентна вероятност за наличие на нови ресурси от 3,5 милиарда кубически метра газ.

Очаква се през следващите години броят на входните точки, през които постъпва синьо гориво в страната, да се увеличи заради развитието на междусистемните връзки с Румъния, Турция, Гърция и Сърбия.

Те ще дадат възможност за доставки от различни източници и по различни трасета, след осъществяването на международните проекти за газопроводи. Предвижда се и изграждането на газов хъб "Балкан", както и удвояване на капацитета на газохранилището в Чирен. Всичко това, според "Булгартрансгаз", ще увеличи конкуренцията и ще окаже положителен ефект върху потребителите.

Коментари: 0