Повече от век иновации в България

В съвременната си история Siemens има знакови проекти за страната ни

Повече от век иновации в България
4235 ~ 2 мин. четене

Тя стъпва в България още в края на 19-ти век. Историята на компанията е тясно свързана с техническите нововъведения в страната - от изграждането на телеграфната мрежа, електрификацията на редица обекти и знакови сгради, изграждането и развитието на телефонната мрежа, доставката на едни от първите рентгенови апарати, до днешните съвременни решения. От 1991 г. компанията възстановява традицията да присъства директно в страната и създава собствен oфис в София, в който са представени основните направления на дружеството.

Октомври 1998 година тя се превръща в Siemens България, регистрирайки дружеството Сименс ЕООД и до днес е гаранция за технологично съвършенство. У нас много хора свързват компанията с производството на телефони и електроуреди, но те отдавна са доста по-глобални и продават това свое направление на друга немска фирма.

Днес част от компанията в страната ни са най-екологичната електроцентрала с комбиниран цикъл на производство, модернизация на производствените процеси в индустрията, интелигентни сградни технологии, безопасни и ефективни медицински апарати от най-висок клас.

В съвременната си история дружеството има знакови проекти за страната ни. Те доставят електрически и дизелови мотриси за БДЖ, реализират изцяло когенерационната централа на EVN в Пловдив, изграждат разменно-сортировъчния център за Български пощи, разработват софтуер за издаването на новите български документи за самоличност, доставят медицинска апаратура за държавни и частни болници и др. Част от Siemens България е и фабриката за измервателна апаратура високо напрежение в гр. Правец. Днес компанията е отговорен работодател и социално ангажиран участник в обществения живот на страната ни.

Една от последните хубави новини е, че новите мотриси на третия лъч на метрото в столицата ще се марка Siemens. Офертата на консорциума е класирана на първо място по двата критерия – цена и технически параметри. Само след няколко години софиянци ще се придвижват с иновативните леки, безшумни и комфортни метровлакове на Siemens

През 2015 г. Siemens България получават награда за качество от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Мисли глобално, действай локално“, водени от тази максима, ние от екипа на Siemens България сме решени да работим неуморно за изграждането на едно модерно общество, движено от иновациите и вдъхновено от стремежа за подобряване на ежедневието на хората“, споделя д-р. инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България.

Подкрепи Economic.bg