Правителството одобри 1 млрд. лв. за саниране, обеща още един

Според регионалния министър Лиляна Павлова всички договори за тази и следващата година са гарантирани

Правителството одобри 1 млрд. лв. за саниране, обеща още един
3968 ~ 2 мин. четене
Министерски съвет одобри 1 млрд. лв., които трябва да бъдат разплатени през 2016 г. за извършеното саниране на многофамилни жилищни сгради. След заседанието на правителството регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че и през 2017 г. ще бъде осигурен 1 млрд. лв. за тази дейност.

„На 100% обезпечаваме програмата и не оставяме неразплатени договори. По този начин гарантираме както плащанията сега, така и през 2017 г. Всички договори са подсигурени. Категоричната ни воля и позиция е, че програмата трябва задължително да продължи и да бъде подкрепена и разширена с още 1 млрд. лв.“, заяви Павлова.

Не е ясно обаче дали следващото правителство ще поиска да удължи програмата. В бюджета няма заделена конкретна сума п това перо. Предвидена е държавна гаранция към Българската банка за развитие (ББР), която има ангажимент да плаща за сключените договори, а след това бюджетът и превежда. Държавната гаранция може да не се активира, ако програмата бъде прекратена и ББР не извърши плащания по договори през следващата година.

„Ако парламентът приеме държавния бюджет, ще бъде внесено предложение програмата да бъде продължена. Необходимите средства ще дойдат от борбата с контрабандата“, каза Лиляна Павлова. „Ако ние продължим да управляваме, ще продължим програмата”, категорична бе тя.

По-рано днес регионалният министър заяви, че ГЕРБ иска да „бетонира” програмата, тъй като инициативата е един от основните им приоритети. Работи се с идеята да се гарантират средства за разплащане на всички ремонти.

От решението на Министерски съвет става ясно, че към 18 ноември сключените договори между общините и изпълнителите за отделните дейности по обновяване на сградите са на обща стойност близо 983 млн. лв.
Към момента са регистрирани 4927 сдружения на собствениците, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ. Сключени са 3397 договора между община и сдружение на собственици, подадени са 3357 искания за финансиране към ББР, сключени са 2019 тристранни договора за целево финансиране, на 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг.

В резултат на сключените 2019 договора се очаква да бъдат подобрени жилищни сгради с общо 11 361 795 кв. м разгъната площ, със 147 761 жилища и 340 705 жители.
Подкрепи Economic.bg