Правителството одобри по-големите безлихвени кредити за хората

Удължава се със шест месеца и срокът за кандидатстване по програмата, или до изчерпване на гаранционните средства

Правителството одобри по-големите безлихвени кредити за хората

Снимка: МС

2102 ~ 1 мин. четене

Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, беше разширена с решение на Министерския съвет от днес. През пролетта Българската банка за развитие (ББР) получи 200 млн. лв. от бюджета, за да гарантира с тях безлихвени заеми до 4500 лв. (по 1500 лв. на месец) за физически лица и самоосигуряващи се.

Данните на ББР към края на ноември показват, че по-малко от половината предвидена сума за гаранции е използвана. Причината е, че търговските банки, които реално дават заемите, дават над 30% откази, а средно одобрената сума е около 4200 лв.

Сега правителството е решило да разшири схемата и да улесни достъпът до тези заеми, използвайки остатъчната сума. Максималният размер се увеличава на 6 900 лв., разпределени в три месеца. Освен това се удължава и срокът за кандидатстване за заемите – до 30 юни 2021 г. - или до изчерпване на гаранционните лимити на банките партньори по Програмата. Сегашният срок беше до края на тази година.

Въвеждат се облекчения по отношение на самоосигуряващите се лица, както и редица промени и в Рамковия механизъм за отпускане и управление на кредитите, с цел облекчаване на процедурите.

Програмата предоставя възможност от нея да се възползват повече хора, включително лица, които веднъж са били в неплатен отпуск, а в последствие са оставали без трудов договор и са отивали на трудовата борса, както и повече възможности за включване на сезонните работници и на младежите, които са стартирали трудовата си дейност през 2020 г.

Към момента партньори по програмата са 12 търговски банки. Две са изчерпали лимитите си, а 10 продължават да приемат заявления - Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Подкрепи Economic.bg