Теснолинейката Септември –Добринище празнува 75-ти рожден ден

За организирането на специални атракционни пътувания се използват парен локомотив и два ретровагона

Теснолинейката Септември –Добринище празнува 75-ти рожден ден

Снимка: БДЖ

980 ~ 1 мин. четене

Преди 75 години на днешния ден за първи път теснолинейката достига Добринище. И до днес крайната й точка е курортният град Банско. Тези последни 6 километра от 125-километровото трасе са изградени за две години, като активно доброволно участие взима цялото население на Добринище.

През последните години туристическият интерес към железопътното съоръжение нараства непрекъснато. През настоящата година БДЖ постави началото на своите намерения за развитие на услугата по живописното трасе, след като инвестира над 4 млн. лв. в сключването на договор за модернизация на част от локомотивите и реновира два вагона в бюфети. За организирането на специални атракционни пътувания се поддържат в движение парен локомотив и два ретровагона, като това е само малка част от плановете за развитие на теснолинейката.

По случай юбилея, по идея на Гражданско сдружение „За теснолинейката” и с помощта на служители на БДЖ от гара „Септември“, беше украсен влак „Родопи”, който днес преминава по маршрута в празнична премяна.

Подкрепи Economic.bg