Правителството в оставка реши да изпрати Плана за възстановяване на ЕК

Промяната в позицията на Бойко Борисов бе обявена във Facebook, а причината - отказът на Слави Трифонов да състави правителство

Правителството в оставка реши да изпрати Плана за възстановяване на ЕК

Снимка: Бойко Борисов/Facebook

4112 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Правителството в оставка утре ще изпрати Плана за възстановяване и развитие на Европейската комисия. Това обяви все още действащият премиер Бойко Борисов, който отново се включи във Facebook с живо излъчване на среща с представители на ГЕРБ. Думите му идват в деня, в който парламентарната Комисия по бюджет и финанси тепърва ще гледа стратегическия документ.

Това не е Библия и след това може да се поправя“, каза Борисов.

ЕК бе поставила срок на държавите членки до края на април да изпратят националните планове, според които ще се разпределят антикризисните средства от Брюксел. Предвидено е България да получи над 12 млрд. лева безвъзмездни средства и почти толкова под формата на заеми.

Правителството на Бойко Борисов бе критикувано относно това как е разписало плана, включително че не стъпва на реалната икономика, както и че не са приоритизирани перспективните сектори. Премиерът в оставка бе привикан в парламента, за да представи плана на новите депутати. Вместо това той си взе отпуска, по време на която обаче е изключително активен във Facebook, където почти всеки ден се излъчват срещи със съпартийците му. На вчерашната бе и дългоочакваното представяне на Плана за възстановяване.

Днешното решение на Борисов идва след множество заявки както от негова, така и от страна на останалите членове на правителството, че не бива те да внасят плана, а "новите управляващи". Новината днес идва и един ден, след като стана ясно, че „Има такъв народ“ няма да опитат да излъчат кабинет и е почти сигурно, че се върви към нови избори. По думите на Борисов това е и една от причините сега ГЕРБ да реши да изпрати плана на ЕК утре, обвинявайки Слави Трифонов в безотговорно поведение.

Днешната среща на Борисов е с представителите на туристическия бизнес, който се подготвя в сложна и динамична ситуация за предстоящия старт на сезона на 1 май.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg