„Има такъв народ“ се отказа от гласуване по пощата за българите в чужбина

Партията на Слави Трифонов предлага следващите редовни парламентарни избори да са мажоритарни

„Има такъв народ“ се отказа от гласуване по пощата за българите в чужбина

Снимка: Красимир Свраков

9120 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ се отказа от своята идея да даде възможност на българите в чужбина да гласуват по пощата на следващите парламентарни избори, които все по-ясно изглежда, че ще бъдат скоро. Това става ясно от внесените поправки между двете четения на ремонта на Изборния кодекс. Срокът за предложения между двете гласувания в пленарна зала изтече в понеделник, тъй като депутатите го съкратиха до само три дни след първото четене.

Според първоначалния законопроект на „Има такъв народ“, внесен от председателя на парламента Ива Митева, се предвиждаше гласуване по пощата за българи в чужбина, ако Централната избирателна комисия (ЦИК) успее да организира това. Сега обаче партията на Слави Трифонов предлага то да е само експериментално и да не се взима предвид при определянето на резултатите, и то за президентските избори наесен.

Промени са внесени и относно машинното гласуване в чужбина. Докато в първоначалния вариант „Има такъв народ“ посочиха, че навсякъде извън страната гласуването ще бъде машинно, сега се внася поправка, че машини ще има само в секциите, в които на последните избори са гласували поне 300 избиратели, или тези за чието разкриване са подадени поне толкова заявления.

Мажоритарният вот

След критиките от страна на ГЕРБ, че „Има такъв народ“ се отказва от мажоритарния вот – един от основните стълбове, заложени в кампанията на партията – сега те внасят поправка, с която да се регламентира, че на следващите редовни парламентарни избори именно такъв ще бъде вота.

Пропорционалната изборна система за избори на народни представители по чл. 246 се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон“, пише във внесените между двете четения поправки от зам.-председателя на партията Тошко Йорданов.

Това означава, че при приемане на законопроекта на второ чете в този си вид се въвежда нуждата от промяна на изборната парламентарна система за следващите редовни избори.

Припомняме, че след като от „Има такъв народ“ посочиха, че засега няма да въвеждат мажоритарен вот, от ГЕРБ внесоха законопроект за него, но бе отхвърлен от депутатите.

Разглеждането на промените в Изборния кодекс на второ четене в комисия е насрочено за вторник, като се очаква до края на тази седмица той да бъде и окончателно приет от депутатите.

Другите партии

От „Демократична България“ и „Има такъв народ“ искат също така при подаване на заявление за гласуване онлайн и при смяна на адреса за гласуване да не се изисква електронен подпис. Дясната коалиция отново е внесла и искането си ЦИК да не се състои от досегашните 20 членове, а само от 9 и разпределението на членовете да не следва съотношението на партиите в парламента, както и да няма членове от формациите, които имат само евродепутати. Обединението иска още предложенията за председател, зам.-председатели и секретар да се правят не от партиите, а от отделните депутати.

БСП и „ИСМВ“ отново предлагат начини да се изчистят мъртвите души от списъците, а ДПС - да отпадне забраната за водене на кампания на майчин език - предложения вече отхвърлени на първо четене.

Подкрепи Economic.bg