Депутатите приеха изцяло машинно гласуване, а в чужбина – и по пощата

На президентските избори наесен пък ще се тества електронно гласуване

На първо четене:

Депутатите приеха изцяло машинно гласуване, а в чужбина – и по пощата

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Депутатите единодушно приеха на първо четене с 210 гласа „за“, нито един „против“ и 1 „въздържал се“ промени в Изборния кодекс, предложени от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Поправките в кодекса включват гласуване само с машини на територията на страната, като ще бъде поддържан резерв от хартиени бюлетини, които да бъдат използвани при неразрешим технически проблем. Българите в чужбина пък ще могат да гласуват и по пощата, ако Централната избирателна комисия успее да организира това.

В одобрения от парламента законопроект се включва и задължително видеонаблюдение при отчитането на резултатите  от районните избирателни комисии (РИК). С промените в кодекса отпада и ограничението за създаване на секции в страните извън Европейския съюз и нов състав на Централната избирателна комисия, предложен от парламента и избран от президента Румен Радев.

Освен това според поправките се създава още един, 34-и многомандатен избирателен район в чужбина, като така българите зад граница ще могат да гласуват с преференции. В законопроекта е включено и експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

Второто четене на предложението се очаква да е другата седмица, тъй като беше даден срок от три дни за предложения между първо и второ четене. Според ГЕРБ това очевидно означава, че от „Има такъв народ“ не обмислят да съставят правителство, а бързат да приемат промените преди евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото. От ГЕРБ показно поискаха прегласуване на предложенията, за да се включи в тях онлайн и председателят на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който след заклеването си като депутат не е присъствал на заседание.

Останалите пет законопроекта за промени в Изборния кодекс на ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и ИСМВ не бяха одобрени. ГЕРБ остана сама и никой не подкрепи мажоритарните избори за народни представители. Тяхното предложение предизвика и най-голям спор, тъй като партията на Бойко Борисов обвини „Има такъв народ“, че се отказва от него. 

Заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че ако има правителство, ще се приеме сега, а ако няма - след предсрочните избори.

Коментари: 0