Борисов представи Плана за възстановяване във Facebook

Екипът на вицепремиера Томислав Дончев участва в живо включване в социалната мрежа вместо в парламента

Борисов представи Плана за възстановяване във Facebook

Снимка: Бойко Борисов/Facebook

2213 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Премиерът в оставка Бойко Борисов събра на среща екипа на вицепремиера в оставка Томислав Дончев, който отговаря за създаването на Националния план за възстановяване и устойчивост, за да бъде представен във Facebook профила на Борисов. Екипът на Дончев защити пред премиера и пред зрителите на директното излъчване в социалната мрежа плана от критиките на бизнеса и някои експерти, че в него има големи пропуски, на които Европейската комисия ще обърне внимание, и че е недопустимо в целия проект да не се поема ангажимент за изтегляне поне на част от заемите по плана.

Национален план за възстановяване

Днешното събитие в тесен кръг се случва десет дни след като Борисов си взе отпуск, за да не отиде в Народното събрание за изслушването му именно по Плана за възстановяване. Преди седмица депутатите отново искаха да чуят позицията на министър-председателя в оставка, но тогава той се оказа със скъсан менискус и влезе за спешна операция ден преди датата за изслушване.

Днес той отново изказа мнението, че планът е много добър, но все пак правителството в оставка няма да го изпрати до Брюксел. Дончев пък обвини хората, които критикуват документа, че „са го чели до 10 страница“.

Борисов коментира и желанието на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в плана да бъде включен и заемен ресурс – „Велев искал парите за бизнеса да се увеличат двойно. То и тройно може, но…“

Срещата за разглеждане на Плана за възстановяване бе използвана от Борисов и за политически коментар на съобщението на Слави Трифонов, че мандатът за съставяне на кабинет ще бъде върнат веднага на президента, след като той им го връчи.

Според Борисов за нови предсрочни избори щели да се дадат „още 45-50 млн. лв. – над 200 млн. лв. за избори вместо да ги вкараме в икономиката за хората“. Той допълни, че това, което правят сега от „Има такъв народ“ е „шикалкавене“ и упрекна Трифонов, че използва Facebook, а не излиза открито да каже, че ще върне мандата за съставяне на правителство. Припомняме, че самият Борисов в последната година рядко говореше пред медии, а основно – във живи видеа в социалната мрежа. По този начин той обяви предложението си за премиер на ГЕРБ, състава на кабинета, както и връщането на мандата на президента. 

По отношение на кандидатурата за премиер на „Има такъв народ“ - световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова - Борисов предположи, че следващата партия „ще предложи сигурно Кубрат Пулев за премиер“.

Държавата ще бъде в хаос следващите месеци – без парламент, без правителство, с един кандидат за президент, който е разединител на народа и няма как да бъде обективен“, смята Борисов.

За плана

Припомняме, че по плана за възстановяване България има достъп до 12 млрд. лв. безвъзмездна помощ и до 9 млрд. лв. заемен ресурс, но в документа, съставен от Томислав Дончев и неговия екип, няма заявка за използване на заемите.

Според Дончев планът е изключително важен, но е само един от многото инструменти за възстановяване на икономиката. Средствата по плана са „бързи пари“ и са само една четвърт от финансирането, което България ще получи до 2028 г.

Екипът му защити заложените програми и посочи, че всички инвестиционни проекти са съобразени с препоръките на Европейската комисия, като са се ангажирали и с провеждането на реформи. Екипът на Дончев, който заедно с него бяха около масата на Борисов, заяви, че най-значителните усилия са по отношение на бизнес средата и декарбонизацията. Също така посочи още, че планът има големи амбиции, които да модернизират икономиката и да увеличат имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори.

Според Жечо Станков, който бе и предложение на ГЕРБ за икономически министър, националният план е "трамплинът за изскачане на икономиката".

От екипа на Дончев посочиха още, че в момента страната има 30 хил. различни регистъра и с плана ще бъдат намалени до 2-3, за да се облекчат инвеститорите и хората, а Борисов се пошегува, че така „мултихакерите“ ще ги свалят по-лесно и ще се хвалят.

Всъщност премиерът има причина да се притеснява от подобни атаки, тъй като досега държавата е доказала, че трудно опазва данните на гражданите и институциите. Последният пример за слаба защита бе именно Плана за възстановяване и устойчивост, документите по който по погрешка бяха оставени отключени и хората започнаха да се подиграват с него и с правителството в оставка, пишейки без проблем директно по документите.

Томислав Дончев посочи, че критиките са нещо хубаво, защото в тях се ражда развитието, но за да можело обществото да сравнява, опонентите им трябва да покажат своите планове.

Аз от седмица слушам политически представители да казват, че този план не е добър, но ни покажете кой ще бъде по-добрият, сигурно някой има план, който държи на скришно“, каза Дончев.

Коментари: 0