Джо Байдън изпрати турската лира близо до историческото ѝ дъно

Турция посочи, че отношенията с Вашингтон сега ще бъдат под „магията на това много жалко изявление“

Джо Байдън изпрати турската лира близо до историческото ѝ дъно

Снимка: БТА

4817 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турската лира поевтиня в понеделник сутрин след ескалацията на напрежението между Турция и САЩ през изминалите почивни дни. Повод за нея стана признаването на арменския геноцид от Джо Байдън, който се превърна в първия американски президент, направил това. Също така новият гуверньор на централната банка Шахап Чавчиоглу посочи, че повишаването на лихвените проценти, което бе генератор на ръста на валутата в последните месеци, ще навреди на икономиката.

Лирата е сред най-зле представящите се валути сред тези от развиващи се страни и отслабна тази сутрин с 0.6% като 1 долар се търгуваше за 8.48 лири – близко до историческото дъно, достигнато през ноември 2020 г. Впоследствие валутата възстанови част от загубите и към 12 ч. българско време се търгуваше за 8.3003 срещу 1 долар. Въпреки това тя се намира на най-ниското си ниво от края на март, когато изненадващо Ердоган уволни стария управител на централната банка, а лирата потъна с над 10%.

Само за последните три търговски сесии турската лира се обезцени с 3.5%, тъй като вече бе станало ясно, че американският президент ще признае избиването и депортирането на арменци в Османската империя през 1915-16 г., довело до смъртта на 1.5 млн. души, за геноцид. Това бе символичен акт, който бе и заложен в предизборната кампания на Байдън.

Говорителят и съветник на президента Ердоган – Ибрахим Калин, заяви пред Reuters, че Вашингтон трябва да действа отговорно, тъй като не е в интерес на никого „изкуствено да се подкопават текущите отношения за политически програми“.

Всичко, което провеждаме със Съединените щати, сега ще бъде под магията на това много жалко изявление“, допълни Калин.

Подкрепи Economic.bg