Правителството направи Плана за възстановяване за майтап

Чиновнически гаф позволи на всеки желаещ да допълни стратегическия документ и той бе изпъстрен с цветущи коментари и колажи

Правителството направи Плана за възстановяване за майтап
Автор: Economic.bg

Ескалацията на напрежението около готовия на 97% Национален план за възстановяване и устойчивост – относно това кой ще го внесе в Европейската комисия и трябва ли да се преработи – претърпя неочакван обрат. В желанието си да го направи достъпен за обществото правителството се престара и неволно позволи на всеки потребител да го редактира, което определено не помогна за постигането на 100-процентова завършеност. Часове наред обаче хората упражняваха чувството си за хумор, вписвайки забавни коментари като „Кафе и кроасани, моля“, но и такива в контекста на актуалната политическа реторика – като „Джипко Бибитоков“ или „Ходете пеш!!!“.

Национален план за възстановяване

Прикрепени бяха и всевъзможни колажи:

Пропускът бе забелязан от Бюрото за разследващи репортажи и данни bird.bg и допълнително разгласено от други потребители, включително от депутата от „Да, България“ Иво Мирчев. Впоследствие файлът бе изтрит

Особено впечатление прави, че правителството, което изтъкваше дигиталната си политика и целеви инвестиции, реши да качи файла в Google Drive – облачната платформа за обмен на документи от крайните потребители.

Планът за възстановяване и устойчивост е документ, който България трябва да изпрати на ЕК до 30 април и е от особена важност, тъй като очертава пътната карта за изразходването на 6.2 млрд. евро безвъзмездни средства от Брюксел в отговор на COVID кризата. След като веднъж вече го преработи заради остри критики от браншовите организации, след изборите правителството реши да го завещае на новите управляващи. Ходът обаче отново бе осъден.

Планът трябваше да бъде представен пред депутатите от вицепремиера Томислав Дончев в петък, но те не пожелаха да го изслушат, настоявайки пред тях да се яви министър-председателя Бойко Борисов.

Коментари: 0