Правната комисия отказа да гласува връщането на преференциите

Данаил Кирилов обясни, че се чака становището на президента Румен Радев

Правната комисия отказа да гласува връщането на преференциите

Снимка: bTV

1448 ~ 1 мин. четене
Парламентарната Комисия по правни въпроси отложи гласуването на промените в Изборния кодекс, с които прагът на преференциите се връща на 7% от гласовете, които са гласували за партията, от която е кандидатът. Така се запазват приетите с гласовете на ГЕРБ и ДПС промени отпреди 5 дни, с които преференциите прагът беше вдигнат многократно и даден кандидат може да бъде избран преференциално, само ако за него гласуват най-малко 11 хил. човека (за парламентарните и местните избори) и над 150 хил. човека (за евроизборите).

Отлагането на гласуването днес е по предложение на депутата от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов. „Искането за отлагане е с оглед обстоятелството, че е добре деинституционално да изчакаме становище на администрацията на президента. Вносителите имахме волята, че сме готови да подложим въпросът за преференциите отново на обсъждане. Това е индикатив за това, че сме готови да се осмисли решението“, заяви Кирилов, цитиран от "Фокус".

Според някои политически анализатори обаче отлагането може да се дължи на факта, че БСП не присъстваха по време на днешното заседание на комисията, а с голяма вероятност представителите на ДПС биха гласували против.

Припомняме, че вдигането на прага на преференциите се случи по искане на ДПС, а според публично признание на Цветан Цветанов ГЕРБ са го подкрепили, за да бъде спасен парламента. В последствие обаче се намеси премиера Бойко Борисов и всички депутати от ГЕРБ промениха мнението си и внесоха промени на промените в Изборния кодекс.
Подкрепи Economic.bg