Празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин

Днес именници са Трифон, Трифона, Тичо, Светлозар, Зарко, Зара, Лозан, Лоза

Празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин
6636 ~ 2 мин. четене

Българската православна църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Хората са добавили към името на празника Зарезан, тъй като се празнува в началото на пролетта, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон е роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Аламия. Тази област се смята за една от прароднините на лозята и виното. Още на 17-годишна възраст Трифон си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. 

Наследникът на Гордиан обаче – Деций Траян е непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се откаже от вярата си и загива като мъченик.

Първоначално денят на Свети Трифон се отбелязва на 14 февруари, но от 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар, датите се изместват и паметта на Свети Трифон мъченик се почита на 1 февруари, а Денят на Лозаря – на 14 февруари.

Свети Трифон се счита за покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Обичаите повеляват да се омеси хляб и да се приготви кокошка, пълнена с ориз.

Католиците днес пък почитат Свети Валентин, покровителят на влюбените. Прието е, че на тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони във формата на сърца или цветя. 

Свети Валентин е живял през ІІІ век, по времето на император Клавдий ІІ Готски. Тогава на императора му хрумнала идеята, че ако браковете бъдат забранени, ще има повече мъже, доброволци за армията. Свещеникът Валентин обаче не спазил забраната и продължил да венчава влюбени двойки. Заради това бил екзекутиран точно на 14 февруари. 

Признателните римляни изпратили свети Валентин с цветя и сладки. Именно оттогава това са най-често разменяните подаръци на този ден. По-късно Валентин бил канонизиран за светец и признат от католическата църква за покровител на всички влюбени. Въпреки че Денят на влюбените се празнува в католическия свят, той се чества от повечето млади хора по цял свят и у нас.

На 14 февруари имен ден празнуват Трифон, Трифона, Трифко, Трифо, Трифул, Трифа, Труфула, Тричко, Тичо, Фунчо, Фуне, Светлозар, Зарко, Зара, Лозан, Лоза.

Подкрепи Economic.bg