5 предимства на ERP системите за малки и стартиращи фирми

България отчита засилен интерес от малкия бизнес към този тип софтуерни решения

5 предимства на ERP системите за малки и стартиращи фирми
2897 ~ 2 мин. четене

Системите от клас ERP (Enterprise Resource Planning) традиционно се внедряват в големи производствени предприятия, търговски вериги и банки. Навлизането през последните години на редица онлайн базирани ERP решения, предлагани под наем, накараха много малки фирми да проучат възможностите на този тип софтуерни системи. Тим ВИЖЪН България представя 5 ключови предимства, които ERP системите могат да донесат на малкия бизнес:

 

Независимост от местоположението

Съвременните малки фирми все по-често разполагат с мобилни екипи, които не работят заедно в едно физическо пространство. Този подход си има редица предимства и удобства, но създава и някои проблеми по координацията и споделеното използване на фирмените информационни ресурси. Модерните онлайн базирани ERP системи решават тези предизвикателства, създавайки една централизирана среда за споделяне на бизнес информация и управление на ресурсите на фирмата.

 

Растеж на бизнеса

Все повече стартиращи предприемачи, особено от технологичния бранш, започват своите нови проекти с идеята за бързо разрастване и макар в началото екипът им да е от няколко служители, те се стремят да планират дългосрочно развитието на компанията си. Онези, които преминат през трудните първи години от съществуването на бизнеса си, пък често се сблъскват с редица проблеми, свързани с разрастването на организациите. 

 

Спестяване на ресурси

Характерно за малките фирми е, че често те не разполагат с достатъчно средства, нямат достатъчно служители и всеки член на екипа им се занимава с множество различни типове дейности. Използването на ERP система може да спести значителни финансови и времеви ресурси, които организацията може да съсредоточи в своето развитие.

 

Скалируемост

Модерните ERP решения работят на модулен принцип и една малка организация може да започне да използва такава система, без да инвестира в пълната й функционалност. Тя може лесно да добавя различни модули и функции – финанси, търговия, производство и други - в процеса на своето разрастване, без това да натоварва излишно бюджета й в началото. Използването на онлайн (облачна) версия на ERP системата пък спестява на фирмата разходи за сървъри и друго оборудване, както и скъпо-струващ ИТ персонал.

 

Защита и надеждност

Малките фирми често не разполагат със свободни ресурси за скъпоструващи системи за сигурност или специалисти в тази област. Използването на някоя от водещите ERP системи им предоставя една защитена и надеждна среда, за чиято сигурност се грижат специалистите от екипа на ERP доставчика. По този начин критичната за бизнеса информация и приложения са много по-добре защитени, отколкото ако екипът съхранява работните файлове на личните си компютри или в безплатни cloud – платформи. В добавка фирмата може да разчита на 24-часова поддръжка и резервирана свързаност в професионален център за данни.

Подкрепи Economic.bg