Предприятия изпадат в ликвидна криза и затварят заради скъпия ток

България е лидер в Европа по най-скъп ток

Предприятия изпадат в ликвидна криза и затварят заради скъпия ток

Снимка: bTV/Стопкадър

5736 ~ 2 мин. четене
Автор: Мариана Климентиева
Цена на тока за бизнеса

Председателят на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов коментира за Economic.bg високата цена на електроенергията.

За съжаление, държим лидерската позиция  от началото на август, като изключим традиционно скъпия пазар в Гърция. Спрямо Германия, основен наш експортен партньор, разликата е 76% по-висока цена в България”, обясни Стаменов.

Действията на ТЕЦ „Марица изток 2“, който пусна вече 4 енергийни блока и увеличи количеството, произвеждано за свободния пазар, за да се нормализира цената на електроенергията за бизнеса, не удовлетворяват председателя на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

„За периода 27 юли – 9 август стопанските потребители у нас надплатиха 64 млн. лева, заради изкуствено поддържан дефицит и манипулиране на пазара. В година, когато се опитваме да преодолеем негативите от пандемията. Очаквам предприятия да изпаднат в ликвидна криза и да се присъединят към спрелите работа през миналата седмица. Страхувам се, че това са базови мощности и спирането може да дестабилизира цялата електроенергийна система. Не само енергоинтензивната индустрия е пострадала, а и средният и малък бизнес, които ще си видят фактурите през септември,“ коментира Стаменов.

Цените за днес 9 август са 303 лв./МВтч за базова мощност и опровергаха твърдението на Министерството на енергетиката, че с пускането на третия блок, са паднали със 70 лв./МВтч.

За утре са 265 лв./МВтч. Забележете, при нормално търсене. Няма пиково натоварване на производствени мощности“, сподели енергийният експерт. Според думите му генериращите мощности трябва да реагират на ценовите сигнали.

„Не приемаме, че трябва да се молим на енергетиката да работи. Не сме разследващ орган да Ви информираме кой работи и кой не работи в енергетиката, особено при необяснима липса на предлагане от страна на производителите. Електроцентралите си имат оперативно управление и те трябва да осигурят икономиката и битовите потребители с електроенергия“, разясни Стаменов.

Подкрепи Economic.bg